Laman Webantu   KM2A1: 3669 File Size: 13.3 Kb *Bila Mahathir Tukar Pemimpin Umno Jadi Dayus-Dayus 'uMMno'..!!
By Amin Sapiro

27/1/2001 1:42 pm Sat

Amin Sapiro (gemar makan roti canai wrong Melayu)

[Kalaulah nasi sudah menjadi bubur, tidak perlu Mahathir membebel dalam satu ucapan penting di hari merdeka betapa bahan-bahan reformasi di alam siber sebagai 'ancaman negara'. Tentulah ada bisanya dan tarikkannya di sana yang membuatkan beliau meluahkannya. Malah ia lebih mengancam dari budaya lucah yang menjadi buruan utama dan demam rakyat Singapura kini.

Lagipun penerangan Umno sendiri berbelanja berjuta-juta dan mahu melancarkan perang siber dengan 25 laman pro-Umno untuk menangkis serangan reformasi siber...takkan seorang yang berpendidikkan luar negara masih buta aqal untuk menilai sentuhan berbisa pena penulis siber?

Isu Marzuki tidak akan menenggelamkan Anwar, jika tidak sudah lama peguam negara tidak pening kepala sebagaimana kes s*d*m* yang begitu menyusahkan sehingga terpaksa ditukar tarikh dan butir-butir acap-kali.

Laman pro-reformasi popular kerana Mahathir memberikan modal percuma yang sensasi dan mudah dipatahkan walau oleh penulis yang tidak bernama. Itulah status Mahathir yang kununnya 'wira dunia ketiga'! Dia tercedera dan terasa pedihnya tikaman penulis siber! "Jika tak sakit takkan dikata"... itulah kata-kata sakti orang tua, khususnya buat 'anak dara' yang menuntut di luar negara. Itulah tanda apa yang tertulis selama ini menyakinkan dan ada kebenarannya - tidak seperti media meloya yang menulis entah apa-apa.....dan dengan hiasan gambar menjolok mata pun masih tidak laku-laku juga. - Editor (juga tak bernama?)]


BILA MAHATHIR TUKAR PEMIMPIN UMNO JADI DAYUS-DAYUS 'uMMno'..!!

Bahagian: 1

BARU-BARU ini saya menerima mesej E-mail dari seorang wanita bernick 'Jamilah Abdul Malek'. Mesej itu disampaikan (forward) melalui seorang paman PW yang memang kerap berhubung dengan saya.

Saya tidak kenal siapa pengirim itu. Dari alamat e-mailnya bertanda 'ac.uk', kita dapat jangkakan gadis (?) ini mungkin seorang pelajar disalah sebuah universiti di United Kingdom.

Begini katanya:

[["amin sapiro, dll dlm link fitnah-umno ini, dari apa yg saya mengertikan sudah sekian lama telah memahami perangai busuk mahathir yg amat dijijikinya tapi agak sudah terlambat, setelah mahahir gagah dgn segala sokongan yg anda semua termasuk Anwar beri, dia bukan sahaja menganiya anda semua, tapi yg majmuknya adalah rakyat m'sia keseluruhannya. Rakyat awam spt saya atau ramai lagi orang lain tidak dapat menikmati apa yg sekurang2nya telah dinikmati oleh anda semua. Sebodoh-bodoh pun rasa jugalah marzuki menikmati saham bernilai bermillion. Bumipetra awam yg tidak menjadi sanak saudara atau sekaum tidak merasa apa pun"]]

Sambungnya:

[[".. sudahlah. Nasi dah jadi bubor"]], katanya.

Tidaklah mudah bagi sesiapa untuk mengenal siapa pengirim asalnya - mungkin beliau seorang yang masih bergelar 'UMNO Totok' atau seorang 'diluar UMNO'. Allah swt saja yang tahu.

Tetapi dari apa yang saya nampak setelah meneliti kandungan mesej itu, si penulis tadi bermati-matian cuba menyedarkan saya (kununnya) bahawa semua tulisan saya di Laman-laman Web selama ini diumpamakan seperti 'perjuangan yang sia-sia' kerana senario sekarang semacam 'nasi sudah menjadi bubur'. Si penulis tadi mengkaitkan perjuangan saya sama sehaluan dengan perjuangan Datuk Seri Anwar.

Mesej Mencabar Minda

Saya memang kerap menerima mesej yang mencabar keseluruhan mesej dan inti tulisan-tulisan saya di Laman-laman Web reformasi selama ini. Saya jarang mendedahkan kandungan mesej tersebut kerana tidak releven dan membuang masa anda saja. Kali ini saya harus bawa kepada perhatian anda untuk dibincang kerana arah UMNO bincang mengenai 'peraduan Melayu'.

Bagi saya, cabaran yang dihalakan kepada saya itu adalah petanda bahawa tulisan-tulisan saya dan teman-teman telah dibaca. Mungkin si penulis telah lama mengikutinya.

Bagi saya, jika itu benar, sayalah orang yang amat sukacita kerana samasekali tidak menyangka bahawa sudah ramai yang meredah mencari tulisan penulis-penulis internet (pro Reformasi) di Laman-laman Web yang tersembunyi dibalik 'screen' komputer. Sulit juga nak tarik perhatian orang. Lebih-lebih lagi tidak ada gambar lucah wanita menonjolkan payudara seperti yang kita tengok menjadi 'centre page' di media arus perdana, kan?

Nampak juga, bahawa Laman-laman Web Reformasi yang selama ini kita sangka tawar-hambar, rupa-rupanya ramai pembaca dan peminat. Atas segala-galanya, mereka sudah sanggup bersikap kritikal. Bermakna sudah ada riaksi.

Jika begitu, semakin nampak kepada kita bahawa Laman-laman Web Pro-Reformasi sudah mengambil alih peranan media cetak pro UMNO. Padan jugalah akhbar-akhbar Kumpulan Utusan dan NST semakin mengeluh kerana penjualan akhbar-akhbar mereka 'below break-even'.

Kiranya, jika Dr. Mahathir dan UMNO tidak memberi subsidi dengan 'meledakkan' berita politik sensasi seperti 'perpaduan Melayu' dan 'Suqiu' serta cerita Pemuda UMNO belajar berdemo hingga panjat pagar nak bakar bangunan Dewan Perhimpunan Cina (misalnya); mungkin tak ada orang nak beli dan baca!!

Perbedaan Laman Reforamasi Dengan Media UMNO

Kadangkala saya terfikir juga, memang sukar menarik minat pembaca kepada lamanweb Reformasi. Kandungannya bukan ada gambar atau cerita lucah sebagai daya penarik. Jika ada terslit oleh budak-budak UMNO yang bertujuan memusnahkan reputasi laman-laman tersebut (seperti FGR), sepantas kilat PW akan delete habis terpadam!!

Sebaliknya, mungkin itulah sebabnya kita nampak di akhbar-akhbar arus perdana, hampir setiap hari terpampang gambar gambar-gambar wanita 'sexy' yang terjelepok, kadang menungging dengan mendedahkan payudara atau tunjuk betis melepak. Mungkin itulah sebabnya anak Mamak Malbari yang dilantik jadi Senator telah dinaikkan pangkat oleh 'bapak segala Malbari' bernama Mahathir Mohamad sebagai S/U Parlimen Kementerian Penerangan - untuk mempromosikan 'budaya kuning'.

Yahhhhh! probably that is the only way out to boost sales for those media pro UMNO, kan? Mungkin satu hari nanti, jika tidak ada lagi wanita Melayu yang sanggup gambar-gambar mereka dipaparkan mendedahkan payudara dengan rambut mayang mengurai di akbar media UMNO, kita yakin Utusan Malaysia akan memaparkan gambar Shahrizat bertelanjang bogel pula.

Gadis-gadis Melayu Dipergunakan Pula

Setakat ini, gadis-gadis Melayu sedang dipergunakan oleh 'geng mamak-malbari' yang jadi tokoh peneraju akhbar berbahasa Melayu untuk dijual maruah mereka di lembaran 'centrefold' akhbar-akhbar terbabit sebagai tambahan agenda mereka mensekular Islam dan melariskan jualan.

Jika Mahathir berleluasa mengutuk Nabi, Astora Jabat mencelarukan Islam, Jalil Becker cuba 'lebih Melayu dari Melayu', Zainuddin 'thamby' Maidin menerajui Kementerian penerangan dan Sharizat dilantik men'tanggaci'kan' wanita Melayu - UMNO nak harap apa lagi? 100% dah jadi parti 'Mamak-Malbari'lah, kan?

Kita harap Jalil Becker akan tulis write-upnya sebagai 'caption' gambar Shahrizat bertelanjang bogel seperti 'Endry & Linda', Astora Jabat pula membuat justifikasi mengapa wanita Melayu harus disekularkan begitu, kan? Maklum sajalah, Shahrizat sekarang sudah dilantik oleh si 'Mamak Tongkang' mengendalikan hal ehwal Wanita; dah cocok sangat jawatan itu dengan orangnya!

Pastinya, dengan gelagat Shahrizat yang 'cun melecun' kayak artis bollywood itu memang padan beliau jadi 'centre page pin-up' ala model '18xxx'. Paling kurang itulah sumbangan terbesar seorang Menteri Wanita UMNO bagi meletakkan imej wanita Melayu berjenama 'Melayu Baru' ke tempat sewajarnya. Hahahah?..

Zuriat Kacukan Bersador 'Melayu'

Sedikit masa dulu, saya menerima seranah dari seorang yang mendedahkan dirinya sebagai seorang berdarah campuran 'Melayu-Omputeh Mat Salleh' yang mengaku bermastautin di England juga. Beliau marah-marah kerana saya menghentam habis-habisan Mahathir.

Beliau rasa sensitif kerana diri beliau juga adalah zuriat 'half cast' - anak kacukan spesis Melayu dengan spesis Mat Salleh. Beliau mengakui dirinya seorang Melayu dan berbudaya Melayu. Beliau juga mengakui sayangkan negara ini.

Oklah?!! Jika benar begitu, saya bersyukur. Tetapi peliknya, mengapa beliau tidak menyatakan samada beliau memeluk agama Islam atau agama asal ibunya? Mungkin beliau tidak membaca Perlembagaan Negara yang mentakrifkan siapa yang wajar dimaksudkan 'Orang Melayu'.

Mungkin beliau tidak faham bahawa adalah penting bagi seseorang yang mengakui diri sebagai 'orang Melayu' berfikir cara Melayu, berbangga dengan budaya dan bahasa sendiri, menghayati pedih-pilu yang ditanggung oleh kaum sendiri (Melayu) dan bertindak mengikut wadah orang Melayu yang rata-rata Islam.

Mahathir 'Melayu', Konon!!

Lihat saja, Mahathir Mohamad telah beragenda menyebabkan UMNO (asalnya parti Melayu 'United Malay Nastional Organization') dibatalkan. Apa sudah jadi?

Hari ini, Mahathir yang menciplak cetak rompak nama 'UMNO' itu, dengan kerjasama beberapa orang Melayu yang dirasuah dengan emas sebahara, dan beberapa 'mamak malbari' yang telah diseludup masuk oleh Mahathir, menyusup mencalar-balarkan nama 'UMNO' yang keramat itu; tak semena-mena UMNO yang dibaruakan oleh 'bapak segala Malbari' ini semacam bertukar menjadi 'United MAMAK MALBARI Nesynal Organization' (uMMno) pula.

Inilah yang berlaku sekarang. Semenjak UMNO Asal sudah terkubur, orang Melayu dan pemimpin UMNO Baru(A) yang menjadi wakil rakyat parti bergelar 'UMNO' itu hanya diiktiraf oleh Mahathir sebagai 'melukut di tepi gantang - masuk tak bertambah dan keluar tak luak. Parti itu bukan parti Melayu lagi. Sudah hilang identiti - jadi parti 'Mamak Malbari'?!!

Dr. Mahathir tidak pedulik status wakil-wakil rakyat Melayu lagi. Waima mereka dipilih rakyat, Mahathir HANYA meyakini darah keturunan mamak-melbari (DKMM) saja menganggotai Kabinet dan agensi-agensi pentadbiran regim beliau.

Melayu UMNO Muka Mau Tarok?

Fikir sikit laaaaaa?. mana maruah wakil rakyat Melayu UMNO muka mau tarok - tidakkah muka-muka yang dilantik ke Kabinet Mahathir baru-baru ini adalah muka-muka 'mamak-malbari' saja + seorang 'paria nanderek?' Itu macam punya muka, ada harap mau sayang kepada untung nasib orang Melayu koh?

Yang paling memalukan wakil-wakil Melayu UMNO ialah, mereka yang dilantik itu adalah melalui 'pintu belakang' Senator, kecuali seorang betina 'bolong' yang berstatus 'tanggaci' yang menang dengan kelebihan pengundi 'impot' yang jadi 'hantu raya' sekaum dengan penumpang 20 bas ekspres di Lunas.

Ini semua membuktikan Mahathir sudah menilai wakil-wakil rakyat berdarah Melayu sebagai 'HAPRAK' punya 'kutu berahak'..!! Mahathir sudah membayangkan kepada pemimpin 'uMMno' berketurunan Melayu bahawa mereka hanya orang upahan Mahathir untuk memberi 'pertolongan cemas' kepada beliau yang kini sedang mengahdapi 'krisis keyakinan' terhadap kuasa beliau.

Malangnya, pemimpin UMNO yang original telah terjebak dengan pelbagai jenis 'kedayusan' hingga mereka hilang maruah harga diri, sanggup jual bangsa dan tanahair - seperti zaman Raja Mandeliar dan si Kitul mejadi orang besar Melaka yang rapat dengan pembesar-pembesar Melayu.

Dengan kelicikan zuriat Krala mamak-malbari yang semakin banyak dalam regim Mahathir, (ada yang celup titel 'tengku'), maka kita semakin nampak wakil rakyat Melayu akan menerima arahan yang dipesan melalui barua-barua Mahathir dari suku-sakat 'mamak-malbari' yang dilnatik itu.

Bila Lagi Melayu UMNO Nak Sedar Diri?

Iskk!iskk! memang dayus pemimpin Melayu yang cari makan atas ehsan kaum 'pendatang haram'. Tak sangka, dalam dunia 'Globalisasi' dan era 'IT' ini, manusia sudah menjelajah bintang dan bulan - Melayu UMNO bolehkan tertipu menjadi alat pemimpin parti 'uMMno' semudah itu!!

Hairan kita - bila lagi minda pemimpin 'uMMno' baka Melayu akan sedar diri. Cuba telanjang sekali depan cermin, cuba pandang dari atas kebawah; cuba tengok hidung dan kulit hangpa - sawo matang, kan? Udah tu, tangkap Mahathir, Zainuddin Maidin, 'tengku' Adnan Mansur, Shahrizat dan seorang paria yang menjadi 'pengampu' Mahathir dalam pertelagahan antara Majlis Peguam dengan Eusoff Chin sedikit masa dulu!!

Kemudian, telanjang diorang dan arak mereka di Jln TAR, tanya tiap-tiap orang: 'Melayukah mereka'? Jika jawab majoriti orang adalah 'Tidak..!'; serta-merta humban mereka ke Sg Kelang di hadapan mahkamah itu..!! Habis cerita. Malaysia akan kembali normal.

Persoalan: Siapa yang patut asuh kembali Melayu UMNO dan pemimpin mereka yang di 'uMMno'kan Mahathir dan 'geng Mamak-Malbari' yang menyusup dalam UMNO itu?

Kita akan bincang dalam bahagian Ke-2 nanti.

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)