Laman Webantu   KM2A1: 3665 File Size: 10.7 Kb *TAG MT 15: Di Landasan Rata (AsiaWeek)
By Santha Oorjitham

26/1/2001 11:29 pm Fri

TAG015

[Di saat kerajaan Umno menjerit 'perpaduan melayu', kita tertanya-tanya kenapa tidak ditonjolkan beberapa kisah lama betapa itu amat berguna untuk semua atau hanya sekadar untuk menjadi lauk tambahan umno untuk menjamah dirinya. Atau apakah ia tidak dipancarkan kerana tidak mahu seorang diktator jatuh air muka?

Sebagai 'teras BN' Umno sewajarnya mengetengahkan konsep 'perpaduan semua kaum' malangnya ia tidak berminat untuk melakukannya kerana komponen parti BN sendiri berkaum-kaum. Ada banyak drama dan kisah yang terakam yang menggambarkan perpaduan semua kaum malangnya ia disembunyikan bila Umno meraung-raung kerana tidak disokong.

Sikap Chin San Sooi, seorang karyawan Cina untuk mementaskan keharmonian pelbagai kaum tanpa politik sengketa harus dipuji. Dia memilih landasan keretapi sebagai titik untuk mengimbau seribu makna satu pertemuan rakyat berbilang bangsa yang ingin maju jaya tanpa berprasangka. (Tetapi sayang, kroni sudah memadamkan bekas-bekas sejarah gemilangnya)

Kita hairan mengapa karyawan melayu misalnya asyik mementaskan kisah cinta dan melodi remaja sahaja. Atau TV yang memutarkan filem hindustan yang penuh dengan adegan percintaan yang mengkhayalkan. Kerajaan nampaknya sengaja membiarkan politik perkauman menular untuk mengambil kesempatan. Tetapi ia sudah tidak laku lagi kerana Umno sendiri sudah dibaruakan. - Editor ]


Penterjemah: -MT-


Di Landasan Rata

(On The Right Track)

Oleh: Santha Oorjitham

Sumber: Asiaweek Friday, January 21, 2001


Pada bulan hadapan, seorang pelakon veteran yang juga merupakan penulis skrip dan pengarah drama Malaysia, Chin San Sooi akan mementaskan satu drama yang dibintangi satu barisan pelakon daripada pelbagai kaum. Pementasan drama itu akan membawa jauh ingatan Malaysia kepada satu era ketika negara tidak lagi dipengaruhi polarisasi perkauman. Cerita itu bukan berkisar mengenai Yap Ah Loy seperti yang pernah diarahkannya pada 1985 yang berkisar pada 1800-an dulu (tetapi kini sedang ditulisnya semula sebagai satu muzikal dengan Komposer Johan Othman).

Chin akan mementaskan satu drama muzikal bertajuk KL Sentral (pementasannya di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur daripada Feb. 28 hinggalah Mach 3) yang menyorot kepada kisah hidup di kawasan perumahan pekerja keretapi ketika Malaya baru sahaja mencapai kemerdekaan pada 1957. Mungkin secara kebetulan, hab pengangkutan terbaru Malaysia yang mempunyai nama yang serupa dijadual akan dibuka secara rasminya. Di sini nanti akan bercantum segala bentuk pengangkutan, keretapi, transit rel ringan dan monorel, sambil memberikan khidmat tempahan tempat duduk di KLIA (Kuala Lumpur International Airport).

Chin adalah pengasas Five Arts Centre, kerana itu tema dua produksi itu adalah serupa saja. Pada 1986 (sila lihat keluaran kami 5/1/86), Chin pernah memberitahu Asiaweek betapa melalui 'Yap Ah Loy' dia cuba membayangkan secara sedar di bawah minda , 'satu era di mana sempadan tidak dipeningkan, dan manusia bergaul sama serupa.' Drama itu menonjolkan Yap, seorang anak kaum Hakka daripada China Selatan yang tiba di Semenanjung Tanah Melayu pada 1854 untuk bekerja dengan pamannya dan kemudiannya naik untuk menjawat pangkat sebagai 'Kapitan China III' Inilah pangkat yang diberikan secara lantikan oleh masyarakat Cina 15 tahun kemudiannya. Dia pernah berjuang untuk Tengku Kudin (berpangkat datuk kepada perdana menteri pertama Malaysia, Tengku Abdul Rahman) sebelum menjadi seorang majistret dan ahli dewan negeri.

Dalam KL Sentral Chin menunjukkan orang India, Cina dan Melayu yang 'hidup selesa di rumah mereka. Mereka bermain dan berjuang sambil berganding bahu. Mereka hidup bersama dan mengambil kisah akan masalah yang berlaku di kalangan mereka.'

KL Sentral adalah satu hasil kerja yang sungguh berambisi dan personal sifatnya. Ketika dia melakonkan drama berkonsepkan 1985 dulu dia mempunyai enam lagu dengan melibatkan 16 pelakon. Tetapi, dalam KL Sentral dia mempunyai barisan pelakon seramai 46 orang dan seluruh pementasan itu diselubungi iringan irama. Dalam drama Yap Ah Loy dulu plot drama 'terpaksa mengambil kira beberapa peristiwa'. Tetapi dalam musikal terbaru ini adalah berasaskan ingatan Chin dan imaginasinya. Dia dilahirkan di kuarters-keretapi pada 1941. bapanya memulakan kerjayanya sebagai seorang kerani keretapi (KTM- Keretapi Tanah Melayu) dan seterusnya naik menjadi ketua stesen (stationmaster) di Ipoh dan Singapura. ' Saya berpendapat kuarters keretapi itu adalah pusat kepada dunia ini,' kata Chin (kerana itu di babak terakhir KL Sentral akan ditonjolkan konsep 'jantung sebuah negara'. Dulu, Chin mempunyai kebebasan untuk mendapatkan pas percuma menaikki tren sehinggalah dia mula bekerja.

Dalam pementasan itu nanti, anak-anak dari pelbagai kaum akan main bersama - walaupun ada kalanya mereka menyakat anak hasil perkahwinan di antara seorang Sikh dengan seorang Cina. Kaum wanita saling bantu membantu ketika munculnya hari lebaran untuk menyediakan juadah mereka. Kaum lelaki memang berkongsi pengalaman mengenai ancaman komunis ketika itu. Di malam hari tren malam akan bergerak selepas didahului oleh satu tren pelindung yang memandu perjalanan untuk mengelakkan cubaan sabotaj. Orang lelaki muda berehat di Railway Recreation club selepas waktu kerja. Muzik yang dicipta oleh Johan Othman (yang kini mengajar di Universiti Sains Malaysia) memang mempunyai unsur multi-kaum. Tujuh pemain muzik akan turut serta memainkan tabla, tamburin, piano, cello, gitar, gendang Cina, serunai dan alat perkayuan.

Chin kelihatan lebih optimis berbanding 1985 dulu. Ketika itu dia bercerita kepada Asiaweek bahawa Yap Ah Loy 'adalah satu visi yang sepatutnya sudah berlaku. Kita telah terlepaskan sesuatu yang tidak ada lagi di situ. Ia mengisahkan bagaimana manusia berinteraksi sesama manusia kerana kemanusian dan bukan kerana perkauman.' Dia berkata KL Sentral adalah satu gambaran 'cara hidup orang Malaysia tanpa politik. Watak Spirit of Twilight menyanyikan 'impian biasa' dan 'minda bersama.' 'Saya yakin semua itu masih lagi segar kalaulah orang politik tidak menyerlahkan mainan politik,' kata Chin lagi.

-Asiaweek-


>>>>>>>>>>MT<<<<<<<<<<<<
Rencana Asal:

From Our Correspondent:

On The Right Track

A wistful look at a kinder Malaysia

By SANTHA OORJITHAM

Friday, January 19, 2001

Web posted at 08:25 p.m. Hong Kong time, 08:25 a.m. GMT

Next month, veteran Malaysian actor, playwright and director Chin San Sooi will be staging a period piece, with a multiracial cast, which takes a wistful look back to a time when racial polarization had not appeared in Malaysia. No, not Yap Ah Loy - The Play, set in Malaya in the 1800s, which he first staged in 1985 (and is now rewriting as a musical, with composer Johan Othman). His new musical, KL Sentral (staged at the Dewan Bandaraya in Kuala Lumpur from Feb. 28 through March 3), is set in the railway quarters of a newly independent Malaya in 1957. Coincidentally, Malaysia's new transport hub of the same name is also scheduled to open next month - merging all the major rail, light rail transit and monorail lines and offering a central check-in for Kuala Lumpur International Airport.

The themes of the two productions by the Five Arts Center (of which Chin is a founder member) are similar. Back in 1986 (our 5/1/86 issue), Chin told Asiaweek that through Yap Ah Loy he was subconsciously trying to depict "a time when boundaries were not defined, and people threw in their lot with each other." The drama chronicled the rise of Yap, a penniless Hakka from southern China who arrived in the Malay Peninsula in 1854 to work for his uncle and rose to become Kuala Lumpur's third "Kapitan China," elected by the ethnic Chinese as their chief, a decade and a half later. He fought for Kedah prince Tengku Udin (grand-uncle of Malaysia's first premier, Tunku Abdul Rahman) and later became a magistrate and state councilor. In KL Sentral, Chin says, he depicts Indians, Chinese and Malays "very at home with each other. They fought and played and were in and out of each other's homes. They lived and worked together and were concerned about and for each other."

But KL Sentral is a more ambitious, personal work. The 1985 play had only six incidental songs and a cast of 16. KL Sentral is a full musical, with a cast of 46. Yap Ah Loy recounted the life of a historical figure and, says Chin, his plot "had to relate to certain events." The new musical is based entirely on Chin's memories and imagination: He was born in the railway quarters in 1941. His father started out as a railway clerk and worked his way up to stationmaster (in Ipoh and Singapore). "I thought the railway quarters was the center of the universe," recalls Chin (the finale refers to KL Sentral as the "Nucleus of the Nation"), who enjoyed free train passes until he started work.

In the musical, children of all races play together - though they sometimes make fun of the child of a mixed marriage between a Sikh and a Chinese. Women help out at each other's festivities by preparing their culinary specialties. The men share a common fear of the Communist terrorists (in those days, the Night Mail train was preceded by a pilot train in case of sabotage attempts) but relax at the Railway Recreation Club after work. Even the music by composer Johan Othman (who teaches at the Science University of Malaysia in Penang) is multiracial: Seven musicians perform on an Indian tabla (played by a Malay), an Indian tamburam, piano, cello, guitar, Chinese drums, bamboo flutes and wooden blocks.

Chin appears more optimistic now than he was in 1985. Back then, he told Asiaweek that Yap Ah Loy was "a vision of what might have been. We've missed something that's now not here, how it was man to man, and not this race and that race." He says KL Sentral mirrors "the Malaysian way of life without politics." The character Spirit of Twilight sings of "common dreams" and "mutual minds." Says Chin: "I'm sure it's still there if the politicians don't highlight politics."

KL Sentral will be accompanied by an exhibition of black-and-white photographs of Malaysia's old railways by Eric Peris.