Laman Webantu   KM2A1: 3490 File Size: 14.5 Kb *TJ MT MGG: Tumbangnya Domino Param Dan Anwar [AG Baru]
By M.G.G. Pillai

24/12/2000 6:40 am Sun

MGG165

[Sekali lagi rencana oleh MGG yang diterjemahkan oleh Pak -MT- ini begitu hebat sekali. Tuhan menghukum orang yang zalim bila tiba waktunya. Mereka boleh tersenyum bila mereka berkuasa, tetapi lama-lama kuasa itu akan padam juga. Ketika itulah baru mereka tahu siapa 'tuhan' yang sebenarnya. Tetapi sesal yang kemudian itu sudah tidak berguna. Kini pihak yang terbabit sudah tidak boleh memejam mata. Esok lusa akan tertikamlah mereka oleh perbuatan durjana mereka sendiri. Selamat menghiba ketika rakyat berhari raya? - Editor]


Penterjemah: -MT-


Tumbangnya Domino Param Dan Anwar
(MGG: The Param and Anwar Dominoes Fall)


Rupanya banyak lagi cerita mengenai Ketua Peguam Negara yang baru, yang belum kita ketahui sebelum ini. Walaupun beliau pernah bertugas sebagi seorang 'parliamentary draftsman', satu jawatan yang ketiga tingginya dalam perkhimatan kehakiman dan guaman, dia sebenarnya sudah lama tidak berkhidmat. Ketika menjadi pegawai undang-undang dengan Suruhanjaya Sekuriti dulu, dia meletakkan jawatan dengan notis 24 jam. Ini terjadi apabila dia merasa terhina disebabkan satu laporannya yang telah disanggah. Kemudian dia bekerja dengan sebuah syarikat yang tersenarai di Bursa Saham sebelum dilantik semula sebagai timbalan ketua ekskutif di Suruhanjaya Sekuriti. Mengikut seorang pegawai kanan di Suruhanjaya Sekuriti itu, dia adalah seorang yang tegas dan jujur, cekap mentadbir, dan akan mempertahankan pendiriannya walaupun mempunyai sikap bertolak ansur. Dia memang tidak terlibat dengan beberapa kontroversi yang menjejaskan integriti khidmat kehakiman dan guaman.

Ketua Peguamcara Negara Datin Helilah Mohd. Yusuf, yang merupakan pegawai undang-undang yang kedua tinggi pangkatnya, sepatutnya telah terpilih. Tetapi imejnya tercemar apabila mahkamah di Malaysia mengenepikan janji yang dibuatnya kepada Mahkamah Pengadilan Antarabangsa di Hague mengenai satu nasihat-pandangan bahawa Dato Param Cumaraswami mempunyai imuniti sebagai seorang 'rappoteur' kepada kumpulan pengkakiman dan guaman. Memang Cumaraswamy mempunyai imuniti itu, tetapi mahkamah tempatan tidak mahu memperakuinya. Kalaulah dia dilantik menjadi Ketua Hakim Negara, ia kan merumitkan sebarang usaha untuk memperbaiki keadaan itu. Lagipun imejnya terjejas dalam kes Anwar Ibrahim.

Ketua Peguam Negara yang baru mestilah seseorang yang tidak terlibat langsung dengan kes Anwar Ibrahim dan juga dalam kes yang membabitkan Malaysia dengan Mahkamah Pengadilan Antarabangsa. Kerajaan sekarang ini terpaksa membetulkan kesilapan yang berlaku dalam perkhidmatan kehakiman dan guaman itu. Keadaan buruk ini telah berlaku disebabkan kualiti pegawai yagn berkhidmat di dalamnya - bermula dengan Ketua Hakim Negara yang bersara pada hari ini (20 disember,00 yang bersamaan dengan harijadi perdana menteri) dan juga Ketua Peguam Negara yang akan bersara, Tan Sri Mokhtar Abdullah. Perkara ini dipersetujui oleh menteri yang bertanggungjawab ke atas undang-undang.

Tan Sri Dzaiddin dan juga Datin Ainum adalah manusia yang patuh kepada perjalanan undang-undang. Ini memberi gambaran bahawa orang yang mereka gantikan dulu adalah manusia yang tidak bersikap demikian. Dato Rais Yatim berpendapat bahawa mereka memmpunyai pengalaman dan mempunyai integriti. "Kalau integriti mereka dipertikaikan, bererti keseluruhan rangka pengadilan itu akan menjadi kabur," katanya. Pendapat ini lebih menghina dua insan yang bersara itu.

Apa yang tidak disebutnya seperti yang dienggani oleh orang lain juga, Datin Ainum diharapkan dapat meredakan api politik yang menyala di jabatan AG itu disebabkan ketaksuban menggangyang mantan timbalan perdana menteri itu. Terdapat satu kisah yang menghancurkan martabat Jabatan Ketua Peguam Negara itu kerana diadakan sebab dan dalil yang tidak mampu menghukum beliau. Malahan dia terpaksa bertindak memberitahu dunia guaman antarabangsa bahawa apa yang berlaku ke atas Dato Param Cumaraswamy adalah sesuatu yang tidak boleh dimaafkan. Ia tidak akan berulang lagi dan beliau boleh menyebutkan apa yang terjadi kepada mereka yang terlibat dalam episod itu.

Jels betapa domino yang melibatkan Param dan Anwar mula jatuh satu persatu. Tun Eusoff bersara hari ini dalam suasana yang mengaibkannya. Hakim Augustine Paul telah pun lenyap daripada bidang guaman tanpa sebarang masadepan yang manis. Hakim Ariffin Jaka tidak mampu menulis keputusannya dalam kes Anwar yang kedua itu tanpa mencela dirinya sendiri. Hakim R.K. Natahan yang bermimpi untuk menjadi seorang hakim mahkamah persekutuan kini berura-ura untuk bersara. Lagipun desas-desus mengatakan beliu akan ditukarkan ke Malaysia Timur, Miri ataupun Tawau, bergantunglah kepada jenis desas-desus yang anda lebih percayakan. Tan Sri Vincent Tan pula mempunyai perniagaan di Ougadougou setiap kali pegawai bank berminat untk berbincang dengannya. Beliau juga sedang dihenyak oleh kemelut yang mendidih di Australia. Dia merupakan salah seorang litigan yang menyaman sebuah syarikat yang menerbitkan satu majalah di England dan menuntut gantirugi berjuta ringgit harganya. Inilah yang menyebabkan syarikat insuran terpaksa membayar sebanyak RM20 juta.

Rakan yang bersantai dengan Ketua Hakim Negara yang sudah pun bersara dan Ketua Peguam Negara yang akan bersara, Dato V.K. Lingam sepatutnya menjadi pesuruhjaya kehakiman. Tetapi perlantikan itu dibatalkan oleh Tan Sri Dzaiddin dengan cara bertindak membatalkan peraturan baru yang dilakukan oleh Tun Eusoff Chin untuk mengenepikan kuasa perlantikan majlis raja-raja. Lingam berada di Puttupuruty, di Selatan India mencari penenang dengan mengadap guru agamanya, Sri Sai Baba. Datin Helilah tidak berjaya memegang jawtan Ketua Peguam Negara, Tan Sri Mokhtar tidak boleh menjadi Ketua Hakim Negara. Begitulah seterusnya.


Senarai olerang politik kan menjadi lebih menarik lagi. Lima orang konspirator yang disebut Anwar sebagai bertanggungjawab mengaibkannya sedang tercungap-cungap. Perdana Menteri terpaksa meletakkan jawatannya sebagai menteri dalam negeri; ketua polis negara, Tan Sri Rahim Nor telah dihukum dua bulan penjara kerana melanyak Anwar. Episod Anwar telah merudumkan UMNO. Ia tidak mampu mengenengahkan isu hangat untuk meraih sokongan orang melayu lagi. Namun usaha itu akan berterusan.

Di waktu yang sama perundingan di antara wakil perdana menteri dengan wakil Anwar masih berterusan dan ini merupakan satu perundingan yang hangat. Insan Yang Mesti Dihapuskan Dengan Apa Cara Jua tidak mahu bertolak ansur dengan pendiriannya bahawa si perdana menteri harus menarik diri.

Kini, kerajaan semacam menerima hakikat betapa pentingnya satu sistem pengadilan dan kehakiman yang berwibawa utnuk mengelakkan negara dicemoh oleh seluruh dunia. Malaysia sudah menjadi sebuah negara di mana pelabur luar tidak berminat lagi. Ini berpunca daripada fenomena bagaimana seorang peniaga boleh memperalatkan sistem kehakiman itu. Tidak ada pelaburan yang serius bertapak di negara ini sejak Tun Eusoff memegang kuasa, malahan sebaik sahaja Tun Salleh Abas disingkirkan dengan aibnya sejak 12 tahun dulu. Yang dilaburkan ialah untuk meluaskan operasi yang ada ataupun untuk pelaburan kecilan mengikut layanan yang tidak mudah diketepikan oleh seseorang pelabur luar itu. Kita belum berjaya dalam hal ini. Tetapi setiap perjalanan jauh sepanjang ribuan batu itu bermula dengan langkah yang pertama. Inilah langkahnya yang dilakukan itu.

-MGG Pillai-

>>>>>>>>>>>>>>>>>>-MT-<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Rencana Asal:


The new A.-G: The Param And Anwar Dominoes Fall

There is more to Datin Ainum Mohd Saaid, the attorney-general-to-be, than we are told. Though once parliamentary draftsman, the third highest rank in the judicial and legal service, she is no more in service. When with the Securities Commission as legal officer, she resigned at 24-hours notice when her integrity was questioned over a report she had prepared, was unemployed for a while before she worked for a listed company before she was re-engaged as the deputy chief executive of the Securities Commission. She was parliamentary draftsman before she moved to the Securities Commission. She is, according to a senior officer in the Securities Commission, "tough and straight", a good administrator, and would stand her ground but would give way to more persuasive arguments. She is uninvolved in the controversies which damages the judiciary and legal services' integrity.

The solicitor-general, Datin Helilah Mohd Yusof, the second-highest ranking legal officer, should have been, in normal circumstances, chosen. But she blotted her copybook when the Malaysian courts, on a frolick of its own, ignored her binding promise to the International Court of Justice at the Hague that Malaysia would honour its advisory opinion of whether Dato' Param Cumaraswami had immunity as the UN Rapporteur for the Judiciary and the Lawyers. He had, but the courts here would not accept that. If she had been attorney-general, it would complicated any attempt to ameliorate it. She is also tainted by her role in the Anwar Ibrahim affair.

The new attorney-general had to be some one uninvolved in the impasse over the sacked and jailed former deputy prime minister, Dato' Seri Anwar Ibrahim, and Malaysia's legal kerfuffle with the UN and the International Court of Justice. The government is forced to right the wrongs in the judiciary and the legal services. It took on more than it could chew, and had substandard officers to do its bidding, whether it be the former chief justice, Tun Eusoff Chin, who retires today (20 Dec 00 -- the Prime Minister's birthday) and the retiring attorney-general, Tan Sri Mohtar Abdullah. The de facto law minister, Dato' Rais Yatim, accepts this. Both the new chief justice, Tan Sri Dzaiddin Abdullah, and Datin Ainum are "rule of law" people, implying that their predecssors were not. They are experiences and have integrity, he said, adding: "If their integrity is in question than the whole framework of the justice will look unclear." Yet another kick in the pants at the two retiring men.

What he nor any one else would not say is they hope she could dampen the political fires the A.-G.'s Chambers fanned with its inept, legal crusade against the former deputy prime minister. If any one event destroyed the integrity of the A.-G.'s Chambers and the judiciary, it is how was charged and convicted under conditions he could not be acquitted. And she has to inform the international legal world that what happened about Dato' Param's immunity was an inexcusable aberration. It would not happen again, of course. And to plead mea culpa, she can point to what happened to those involved in that episode.

As it is, the Param and Anwar dominoes fall one by one. Tun Eusoff retires today under a cloud. Mr Justice Augustine Paul has disappeared into the legal woodwork with no future but one of ignomy. Mr Justice Ariffin Jaka cannot write the judgement in the second Anwar trial without incriminating himself. Mr Justice R.K. Nathan who thought he would be a federal court judge now considers retirement now that he is, if rumours are true, sent to East Malaysia, Miri or Tawau, depending on which rumour you choose to believe. Tan Sri Vincent Tan has important business in Ougadougou whenever his bankers want a word with him, and is further embroiled in a messy defamation case in Australia. He is one of the litigants who sued a little known magazine published in England for hundreds of millions of ringgit and forced insurance companies to settle for about RM20 million.

That eminent holiday companion of the outgoing chief justice and attorney-general, Dato' V.K. Lingam, would have been judicial commissioner if the new chief justice, Tan Sri Dzaiddin had not revoked Tun Eusoff's final judicial appointments which did not need the approval of the conference of rulers; he is now in Puttupuruty, in South India, to seek solace from his religious guru, Sri Sai Baba. Datin Helilah could not be attorney-general. Tan Sri Mohtar Abdullah cannot be chief justice and is out without his leave. The list goes on.

The political list is even more interesting. The five conspirators Anwar insists brought his downfall have all suffered the vicissitudes of political fortunes. The Prime Minister was forced to resign as home minister; the inspector-general of police, Tan Sri Rahim Noor, is jailed for two months for beating up Anwar. The Anwar affair makes UMNO impotent. It not looks for issues to champion to wean the deserting Malay cultural ground. That would continue until the Anwar issue is settled. Meanwhile, informals talks go on between representatives of the Prime Minister and Dato' Seri Anwar but that is tough going. He Who Must Be Destroyed At All Cost is not about to concede anything that would maintain the Prime Minister in office.

The government finally accepts, however, grudgingly that without legal and judicial safeguards, it must fall into disrepute. Malaysia became a country no one wanted to invest in, partly for fear of an unreliable judiciary when business man can get the judgements he wants, whatever the law says. No serious investment has come into the country during the Tun Eusoff era, indeed after Tun Saleh Abas was drummed out as Lord President 12 years ago. What did come was for expansion of existing industries or for small new industries under terms no foreign investor would refuse. We are not out of the woods yet. But a journey of a thousand miles begins with the first step. The first step is taken.

M.G.G. Pillai
pillai@mgg.pc.my