Laman Webantu   KM2A1: 3387 File Size: 14.2 Kb *TJ MT MGG: Yang Berhormat Mahfuz Omar
By M.G.G. Pillai

10/12/2000 9:12 am Sun

MGG 151

Penterjemah: -MT-


Yang Berhormat Mahfuz Omar
(MGG: The Importance of Being Mahfuz Omar)

Beberapa ribu penyokong barisan pembangkang dan 500 anggota polis berada di hadapan Penjara Kajang untuk menyambut "kepulangan" tiga orang ahli PAS, termasuklah Ketua Pergerakan Pemuda dan MP Pokok Sena, Haji Mahfuz Omar. Berlakulah satu cubaan menunjukkan kuasa di antara pihak pembangkang dengan kerajaan. Pihak penjara melepaskan mereka pada 0200 pagi semalam (9 Disember, 2000), enam jam lebih awal daripada biasa dan telah membawa mereka bersiar-siar tanpa sebab. Dua di antara mereka dibawa ke Lembah Pantai di Kuala Lumpur dan Mahfuz pula dibawa entah ke mana ke arah utara, mungkin mahu dibawa ke Kedah. YB Mahfuz meloncat keluar kereta pacuan empat roda di stesen tol Rawang. Beliau telah menelefon setiausaha politiknya dan mereka pun berpatah semula ke Kajang untuk menemui kumpulan manusia yang sudah menanti mereka.


Oleh kerana Mahfuz telah dibebaskan, pegawai penjara dalam van yang membawanya itu tidak mampu melakukan sesuatu. Di waktu yang sama pemimpin parti pembangkang dan ramai lagi telah mencuba menziarahi Mahfuz sebaik sahaja mereka tiba di penjara itu. Mereka diberitahu bahawa Mahfuz sudah dibebaskan dan tidak lagi ada di situ. Mahfuz muncul satu jam kemudiannya disambut dengan penuh emosi dan bingit. Mereka pun beredar untuk melakukan sembahyang kesyukuran di masjid. Malam tadi, dia muncul di khalayak ramai lagi. Dia menceritakan pengalamannya selama satu bulan di penjara kerana enggan membayar denda setelah dihukum kerana berpiket membantah ketibaan pasukan kriket Israel di Kuala Lumpur pada April 1997.


Polis mengumumkan bahawa himpunan manusia di Kajang itu adalah salah di segi undang-undang, tetapi mereka tidak bertindak menyekatnya. Kalau bertindak, rakyat pun akan bertindak juga terhadap kerajaan. Terpaksalah diarahkan satu batalion anggota polis dengan nisbah seorang polis bersamaan dengan enam rakyat marhaen dan sebuah helikopter yang berlegar di angkasa dijadikan lambang kuasa polis menghadapi rakyat yang berkumpul secara aman. Mereka berlagak lebih-lebihan, dan gagal segagalnya. Macam mana pun kita nilai perkara ini, kesediaan Mahfuz memilih hukuman penjara bererti rakyat sudah merobah hukum politik negara. Akan lebih ramai lagi rakyat marhaen yang memilih dipenjarakan kerana kesalahan terhadap kepercayaan politik mereka sebagai satu lambang penentangan yang pasif. Inilah yang dilakukan oleh Mahatma Ghandi dalam peristiwa "satyagraha" di mana dia berjaya memalukan kerajaan Empayar British sehingga melutut akhirnya. Kerajaan sudah menjadi kaku dan kematu, ketandusan cara menyelesaikan keadaan itu. Cuma mampu mengerahkan anggota polis mengawal di situ. Inilah tanda kerajaan sudah kehilangan daya pengawalan.


Inilah kesan libasan ekoran dariapda pertembungan untuk menguasai pengaruh orang Melayu, selepas Mahathir memecat timbalan perdana menteri Dato' Seri Anwar Ibrahim, dulu. Beliau telah ditahan, didera dan dibaham matanya sehingga hampir hilang upaya oleh seorang ketua polis negara. Kemudian, beliau dipenjara kerana tuduhan korupsi dan perbuatan sumbang yang sengaja diada-adakan dengan segala bukti palsu oleh pihak pendakwa. Inilah yang mencetuskan kemarahan orang Melayu. Sejak itu, setiap kali berlaku konfrontasi antara kerajaan dengan rakyat marhaen, pihak kerajaan terpaksa terus bertahan.

Kejadian di Penjara Kajang semalam adalah satu peristiwa yang tidak menghairankan. Kerjaan tidak faham bagaimana menangani hati rakyat. Ketika pilihanraya kecil Lunas berjalan, kemampuan pihak pembangkang berdepan dengan kerajaan secara padu dan bersatu adalah amat berbeza dengan cara yang dipraktikkan oleh Barisan Nasional di situ. Setelah dilakukan bedah-siasat barulah mereka mengaku tersilap meletakkan calon yang salah. Barulah mereka mengaku bahawa teknik berkempen penuh dengan keangkuhan, tanpa memahami perasaan masyarakat tempatan dan apabila berdepan dengan tekanan, mudah menggelabah sehingga berpecah.


Dua manusia yang tegas sikapnya memegang kunci penting dalam hal ini. Mereka adalah perdana menteri dan musuh ketatnya. Kegemilangan PAS tidak berkilau sedemikian yang dilihat dan kemalapan UMNO tidak sebegitu kelam seperti yang berlaku kalau tidak kerana kemarahan rakyat terhadap cara Anwar Ibrahim didera sekarang ini. Perasaan ini menular begitu luas sekali sehinggakan kerajaan sudah semakin nazak. Angkatan Tentera Malaysia sudah berpecah. Pasukan polis menyerlahkan perpecahan itu dengan cara membuli rakyat. Kehakiman negara sudah tidak boleh dipercayai lagi, dan ini terserlah apabila Anwar dipenjarakan hasil dua kes yang dihadapkan di mahkamah.


Kini, Mahfuz Omar memulakan satu barisan serangan baru pula. Ia mengenakan tekanan kepada kerajaan dengan kuasa penentangan yang pasif. Inilah corak tentangan yang sepatutnya dipelopori oleh Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng, dulu-dulu lagi. Bukan membuat rayuan tetapi terus menerima hukuman untuk dipenjarakan. Selama ini mahkamah memandang rendah terhadap rakyat marhaen dan mengenakan hukuman kejam dengan anggapan ianya satu cara yang selamat, kerana yang dihukum selalunya membuat rayuan juga.


Mahfuz Omar telah menyanggah anggapan mahkamah itu sehinggakan mahkamah perlu lebih berhati-hati. Lagipun, seorang hakim yang menjatuhkan hukuman yang tidak selari dengan nafsu seorang pemimpin negara akan menghadapi karier yang tidak menyenangkannya. Hakim Arifin Jaka yang telah menjatuhkan hukuman ke atas Dato' Sri Anwar masih belum lagi menyudahkan kertas pengadilannya secara bertulis. Tanpa lapuran itu Dato' Seri Anwar tidak boleh mengemukakan rayuannya. Kalau disudahkan kertas pengadilannya itu dia mungkin terpenjara kerana menyalahgunakan kuasa. Dengan lain perkataan, Ariffin Jaka sedang menghadapi satu dilema seperti yang dihadapi oleh cabang kehakiman negara dan yang akan dihadapi juga oleh Ketua Hakim Negara yang terbaru. Ketua Hakim Negara itu akan tertekan kalau dia tidak pastikan Saudara Anwar mendapat pengadilan yang saksama.


Apa yang berlaku di Penjara Kajang bukan saja satu peristiwa seorang aktivis politik dibebaskan daripada tahanan. Inilah peristiwa yang meningkatkan lagi martabat pihak pembangkang. Mahfuz merupakan seorang pemidato unggulan. Dia boleh mengulang-tayang segala pengalamannya di penjara dulu untuk menaikkan semangat juang orang Melayu.


Tetapi, bukan apa yang dikatakannya dan bukan apa yang dilaluinya yang akan menjahanamkan kerajaan. Cara kerajaan berlagak angkuh menganggap setiap himpunan rakyat secara aman itu sebagai kumpulan haram yang akan mendebiknya. Rakyat tidak dibenarkan berkumpul lebih dari lima orang tanpa permit daripada polis. Tidak ada satu pun himpunan parti pembangkang yang bertemankan permit polis kerana kalau diminta, permit itu tidak pernah diluluskan. Permit itu tidak dipedulikan lagi seperti juga rakyat marhaen yang tidak pedulikan ugutan para menteri.

Begitulah halnya dengan ugutan agar sesiapa yang dikenakan saman meletak kereta membayarnya sebelum ditangkap. Ugutan itu sebenarnya boleh disanggah di mahkamah. Sebagai contohnya, penggunaan tiket bagi membayar menggunakan tempat letak kereta dikira tidak sah kerana tidak ada hukum undang-undang mengenainya. Tindakan mengugut itu bukan lambang memperbetulkan keadaan, ia adalah gambaran kelemahan penguatkuasaan. Inilah halnya di setiap jabatan dan kementerian kerajaan. Semua ini tidak diminati oleh rakyat marhaen kerana kurang tarikannya. Kisah seorang ahli parlimen dipenjarakan memang lebih menarik lagi. Itu sebabnya keadaan sebenar di kalangan rakyat marhaen adalah lebih tegang daripada yang difikirkan selama ini. Tindakan Mahfuz bersama sahabatnya memilih dipenjarakan dulu telah membuatkan kerajaan semakin mencelaru.

-MGG Pillai-
9.12.2000.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>MT<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Rencana Asal:


The Importance Of Being Mahfuz Omar

Several thousand opposition supporters, and 500 policemen, were at Kajang prison to welcome the PAS trio, who included its youth leader and MP for Pokok Sena, Mr Mahfuz Omar, in yet another test of will between opposition and government. The prison released them at 0200 yesterday (09 December 00), six hours earlier than normal, and took them for an unscheduled drive, two to Lembah Patai in Kuala Lumpur, and Mahfuz somewhere north, presumably to his home in Kedah. Mr Mahfuz jumped out of the four-wheeled vehicle at the Rawang toll booths, called his political secretary, and both made their way to Kajang to meet his welcoming crowd. Since he had been released, the prison officials in the van could do nothing. Opposition leaders and others meanwhile attempted to see Mahfuz at prison shortly after they arrived only to be told he had been released. He arrived about an hour later to a emoitional welcome and to mosque for prayers. Last night, he recounted his experiences in the one month he spent in jail when he refused to pay a fine for protesting against an Israeli cricket team playing in Kuala Lumpur in April 1997.

The police said the gathering outside Kajang was illegal but it did nothing to stop it. It could not act without a backlash against the government. So, a battalion of policemen, with an accompanying police helicopter, -- or one policeman to five or six supporters -- to keep the peace, an unnecessary show of force. It overreacted. And failed. For, however you look at it, Mr Mahfuz, in electing prison to a fine, changed the political ground rules. More people would opt for jail in future trials deemed political in a show of passive resistance, what Mahatma Gandhi called "satyagraha" when he humbled the the invincible British Empire in India. The government is caught in its straitjacket, without a clue how to react short of more policemen on these occasions. But this suggests it loses control. Which is what it is.

This is the backlash in the extended struggle for the Malay cultural mantle, after the Prime Minister dismissed his deputy prime minister, Dato' Seri Anwar Ibrahim, had him arrested, was beaten up almost to death by the police chief, and jailed for corruption and s###my in court trials, with creative prosecution testimony, that angered the Malay community. In every major confrontation since, the government was on the defensive. So what happened at Kajang prison yesterday does not surprise. The government does not know how to react. In the Lunas byelection, the seamless unity of the opposition contrasted sharply with the disarray, as we now find out, within the National Front. In the National Front postmortem, it accepts that it fielded the wrong candidate, campaigned with arrogance, was clueless, arrogant, did not understand local issues. And with pressure, it disintegrates.

Two intransigient men hold the key: The Prime Minister and his nemesis, Dato' Seri Anwar. The theocratic PAS's gains would not have been as dramatic, nor UMNO's electoral decline as stark, without the cultural fallout from how Dato' Seri Anwar was treated. It affects all levels of society. The government is moribund. The armed forces is divided. The police impresses one for its bullying. The judiciary is unreliable, and this is affirmed by the two contentious trials which jailed Dato' Seri Anwar. Mr Mahfuz Omar opened another front: to pressure the government with passive resistance. On hindsight, this is what Mr Lim Guan Eng, the son of the DAP national chairman, Mr Lim Kit Siang, should have done. Not to appeal, but to go to prison. The courts judge people harshly and play safe knowing full well it would be appealed.

Mr Mahfuz challenged that, and the courts must now be more circumspect. There is, after all, no more advantage to one's future if one delivers judgements not what one should but what one's leaders expect. Mr Justice Arifin Jaka, having sentenced Dato' Seri Anwar to jail for s###my, has not written his judgement. Without it, Dato' Seri Anwar cannot appeal. But if he did write it, he could himself be convicted and jailed for abusing his office. He is, in other words, in a dilemma, as the judiciary already is, the new chief justice notwithstanding. That he does not ensure Dato' Seri Anwar continues to be denied due process.

So, what happened outside Kajang Prison is more than a political activist released from jail. It gives the opposition yet another boost. Mr Mahfuz is an electrifying speaker, and he can dine on his experiences in prison to fuel the anger that asserts the Malay mind. But it is not what he has to say, or even what he underwent, that damages the government. It is that when challenged it decides to take the high official ground that all these gatherings are illegal. Gatherings of five and more is illegal without a police permit. No opposition meeting these days have one, if only because they are routinely denied. Many just do not bother. As Malaysians do not of threats ministers make.

However you look at it, the call to motorists to pay up their unpaid parking offences or face arrest misses one important legal principle: that one can challenge this in court. I believe, for instance, parking tickets in Kuala Lumpur is illegal for there is no legal provision for them. But the exercise itself shows not a desire to put matters right but a total breakdown in enforcement. And so it goes on, in every department and ministry. The police is not exempt. Nor the cabinet nor just about every institution of government. But these do not attract public interest. The jailing of a member of parliament does. That is why the situation on the ground is worse than we are told it is. Mr Mahfuz and his collegures in going to jail weakend the government even more.

M.G.G. Pillai
pillai@mgg.pc.my