Laman Webantu   KM2A1: 3141 File Size: 2.6 Kb *Jalan Kebun 4pm: Polis Terperangkap
By Kapal Berita

6/11/2000 2:09 am Mon

Himpunan 100,000 Jalan Kebun:


4pm:
Seperti yang diagak, polis mengadakan sekatan jalan. Tetapi mereka sendiri terperangkap kerana kesesakkan jalan (jam). Pihak berkonvoi tak boleh bergerak, begitu juga pihak polis. Semua laluan (lane) penuh termasuk Lebuhraya Kesas. Reformis nak masuk tidak boleh dan polis nak keluar (mengejar) pun tak boleh. Jumlah kereta: BERIBU-RIBU. Panjang: LEBIH KURANG 10km.

Bila ini berlaku, reformis mula keluar dari kereta. Terdengar lah sorakkan dan laungan REFORMASI! UNDUR MAHATHIR! Sekarang polis sedang cuba meleraikan rakyat yang terlalu ramai. (Nampak jelas polis pun dah bengang, macam mana rakyat nak lari - kan sesak dengan kereta.)

Mengikut beberapa berita yang diterima 30 orang sudah ditahan kira2 pukul 3pm tadi.

Walau apa-pun polis yang merasa mahir dalam strategi sebegini sudah terpukau oleh strategi pihak atasan reformis beroperasi. (outsmart) Pihak penganjur juga mempunyai kelengkapan komunikasi seperti handphone serta walkie talkie..... :). Polis kini sedang menggunakan kekerasan. Ada yang pecahkan cermin kereta. Anjing lain pula membelasah sebelum menangkap mereka yang berkonvoi di kereta. Truk FRU nampaknya dah sarat dah penuh. (Tak cukup lori agaknya - kena minta Daim belanja lerr). Helikopter ada kat atas, tapi tak boleh buat apa-apa. Saja tunjuk power.... di KL dengar2 ada juga helikopter datang monitor. Nampak jelas polis kehilangan arah Mereka sedang cari jalan keluar kerana terkepung. Sahlah polis akan menjadi bahan ketawa. Mereka sendiri tidak tahu nak kemana.

Kini reformis berada di mana2 dan polis tidak terkejar akan mereka. Ada yang berehat menunggu sesuatu di dalam masjid.

Di Kuala Lumpur pula Dataran Merdeka dan Masjid Negara sudah dikepung polis awal-awal lagi. Semua jalan ke situ sudah ditutup kerana ada orang bimbang. (Mahathir?).

Sebelum itu beberapa kelengkapan audio dan tempat ceramah di Jalan Kebun telah dirampas dan diperonyokkan oleh polis. Habis bendera dan kain lintang di koyak-koyakan seperti si anjing tidak berhaluan.

Untuk lapuran terkini lagi, sila ke FAC untuk Lapuran terkiniLink Reference : FAC: Lapuran Jalan Kebun