Laman Webantu   KM2A1: 3103 File Size: 14.6 Kb *TJ MGG Masalah Orang India di Sebalik Deepavali
By Marhain Tua

30/10/2000 6:57 pm Mon

[Sekali pandang tajuk rencana ini mungkin tidak menyentuh minat beberapa pembaca. Namun begitu perayaan Deepavali sebenarnya menyerlahkan beberapa kegagalan polisi dan parti yang kononnya mendabik dada membela kaum mereka. Ia hanyalah permainan kata cuma, yang manis di musim pilihanraya. Sampai kini nasib kaum India tidak terbela, walaupun sudah berkali-kali merayakan Deepavali.... cahaya hidup masih gelap walaupun banyak pelita - Editor]

MGG110

Masalah Orang India di Sebalik Deepavali

(MGG: Deepavali and the Indian Predicament)

Lagi satu majlis upacara lampu muncul dan menghilang. Makna sebenar Deepavali yang meraikan kekalahan Narakasura telah dianggap sebagai sebahagian metos Hindu yang tidak ada sebarang makna yang menyerlah selain mengajak kaum India untuk melupakan kesengsaraan hidup mereka dengan cara memajukan dunia perniagaan dengan berbelanja sakan sebagai lambang meraikannya. Berkajang halaman cetak yang telah memaparkan pelbagai jenis pakaian yang perlu dibeli untuk menghias diri ketika menyambut ketibaan tetamu tanpa memikirkan kepentingan makna keagamaan yang tersirat dalam upacara itu. Adakah sesiapa yang berani mengatakan kisah Nabi Musa a.s. membelah lautan merah dan juga asal usul Kristianiti dan juga Islam sebagai satu metos? Apabila upacara majlis keIslaman diraikan, ia bermula dengan upacara bersolat di masjid; tetapi upacara seperti itu sengaja diketepikan oleh agama yang lain. Kenapa? Tidak ada seorang pemimpin India yang mahu bercerita akan Deepavali itu sebagai kemunculan sinar harapan kepada golongan miskin yang sengsara, mengikut ertikata perayaan Deepavali itu pada asalnya. Kini, deepavali adalah laksana wayang Tamil, yang diangap sebagai satu bentuk 'escapism' semata-mata. Perayaan Depavali tahun ini memperkukuhkan perjalanan masyarakat India itu jauh menyimpang daripada kenyataan; betapa ia terus dipencilkan dalam agenda nasional, betapa semakin meningkatnya masalah bajingan dalam masyarakat India, betapa semakin teruknya keadaan sekolah Tamil dan betapa jauhnya perubahan sikap para pemimpin politik India terhadap kesengsaraan kaumnya.

Sebenarnya Deepavali membawa makna yang lebih mendalam lagi. Betapa upacara Deepavali itu diberikan sambutan merupakan ciri kaum berbilang bangsa di malaysia. Tetapi, cara ia disambut itu terlalu sempit sekali sehinggakan ia menyisihkan diversiti budaya yang menyeluruhi masyarakat kaum India itu. Deepavali ataupun Diwali mengikut loghat orang Utara India, bukannya satu upacara khas untuk kaum Tamil. Tetapi selama ini ia disambut dan difikirkan hanya merupakan sambutan kaum Tamil sehingga kaum lain daripada India dianggap tidak pun meraikannya. Pertunjukan dan rencana di radio dan TV tidak pun mengambil kira akan besarnya susur galur budaya masyarakat India itu. Begitu juga fahaman para pemimpin kaum India. Di sebalik budaya Tamil itu sebenarnya terdapat banyak lagi budaya kaum India. Bagi saya dan juga kaum Malayalee Nair, Deepavali adalah satu peluang untuk kami mengimbau zaman silam untuk mengenang asal usul kami. Majlis beribadat adalah lebih penting lagi. Tetapi sambutan Deepavali yang dilakukan di negara ini telah mengenepikan kepentingan golongan bukan Tamil dan juga mereka yang kuat beragama. Inilah yang digalakkan oleh MIC, sebuah parti orang India dalam Barisan Nasional. Malahan parti itu lebih selesa menerima sorang Sikh sebagai pemimpinnya daripada seorang Malayalee di kalangan pemimpin mereka. Inilah yang menentukan agar kaum India itu akan terus berada di barisan belakang dalam proses kemajuan. Tidak ramai pemimpin India yang bersedia sealiran dengan pejuangan MIC kerana mereka merasakan lebih selesa untuk berusaha sendirian, dan membiarkan majoriti kaum mereka terus berada dalam kepompong kemunduran.

Upacara Deepavali yang menyimpang daripada unsur keagamaan telah memperlekehkan nilai sambutan upacara itu. Perkara ini tidak boleh digantikan dengan semangat berbelanja sakan dengan wang yang dipinjam, seperti yang dilakukan oleh si pemabuk di hari mereka menerima gaji. Penganut agama Kristian telah menurunkan nilai harijadi Santa Nicholas dan kini menjadi mangsa kepada kompleks belibelah dan peruncit kedai barangan. Deepavali pun mengikut aliran suasana ini. Islam pernah didesak untuk mengikut jejak langkah seperti ini tetapi ia mampu bertahan dengan memberikan kepentingan kepada ciri-ciri keagamaan dalam majlis perayaan lebaran. Masyarakat Hindu yang meraikan deepavali telah mengabaikan semua ciri-ciri ini. Masyarakat Kristian masih lagi mampu bertahan. Orang yang beragama Kristian pergi ke gereja di hari mereka patut beribadat secara berkumpulan. Di malam sebelum Krismas banyak gereja dibanjiri oleh penganut Katholik sehinggakan banjir manusia yang melimpah ruah untuk meraikan upacara Krismas itu mencetuskan satu pemandangan yang amat indah untuk disaksikan. Berapa ramaikah penganut Hindu yang pergi ke kuil mereka untuk beribadat sebagai menyambut kedatangan Deepavali? Hanya segelintir sahaja. Mereka lebih selesa berada di rumah merungut sesama sendiri sambil menunggukan kedatangan tetamu untuk dijamu. Apakah itu sebenarnya makna Deepavali ? Saya diberitahu betapa ratusan ringgit telah dibelanjakan oleh setiap keluarga Hindu untuk meraikan Deepavali. Tentu sekali ini tidak bererti mereka menjadi matang mengenai hal ehwal dunia dengan perbelanjaan begitu. Malahan, perangai begitu sudah tentu akan lebih menekan mereka ke kancah hutang-piutang.

Masyarakat India sebenarnya sengaja diperlekehkan oleh BN sehingga satu waktu akan munculnya pilihanraya umum. Ketika itu sebilangan besar masyarakat India akan memangkah BN dalam pemilu itu. Tetapi, mereka bukannya merupakan pengundi yang majoriti dalam setiap kawasan pilihanraya, baik di peringkat negeri mahupun di peringkat parlimen. Kaum India yang bukan Tamil, terutama sekali mereka yang mampu berfikir, menjadi ahli kepada parti politik yang lain untuk menentukan keselesaan masyarakat mereka. Di sana mereka lebih menyerlah lagi jika dibandingkan dengan golongan biri-biri yang meramaikan masyarakat Tamil itu. Perbezaan seperti ini semakin melebar terutama sekali apabila munculnya Deepavali. Kini, MIC mahukan Thaipusam diiktiraf sebagai cuti umum nasional pula. Perkara ini septutnya tidak dibenarkan. Upacara keramaian Thaipusam ini hanya terhad kepada masyarakat Hindu Tamil sahaja. Ia sepatutnya diiktiraf sebagai upacara tahun baru untuk masyarakat Hindu yang berasal usul daripada empat penjuru benua India. Gesaan MIC agar orang Tamil sahaja yang diberikan keutamaan membawa padah hingga memecah belahkan masyarakat orang India. MIC tidak mahu menerima kenyataan adanya pelbagai budaya dalam masyarakatnya. Ia lebih rela menyekat masyarakat India yang lain daripada diberikan ruang untuk menonjolkan kewibawaan mereka. Perkara ini diserlahkan dengan cara hari lebaran masyarakat India itu diraikan, termasuklah Deepavali yang lebih menonjol itu.

Tetapi, bukan sahaja upacara lebaran yang membuatkan masyarakat Tamil dan India itu mundur. Sekolah Tamil memang menentukan kemunduran yang berpanjangan bagi masyarakat India di negara ini. Kerajaan hanya menanam tebu di bibir dalam memberikan janji manisnya. MIC yang menentukan kesinambungan sekolah-sekolah Tamil ini sebagai bukti akan perkembangan budaya Tamil, memang mudah melupakan sekolah ini mengikut seleranya. Apabila ketandusan minat dan usaha, kebanyakan sekolah Tamil hidup laksana rumput di tepi jalan, hidup segan mati tak mahu. Jarang sangat sekolah Tamil diperbaiki. Malahan beberapa kelas kerap sahaja dirangkumkan menjadi satu kerana kekurangan tenaga pengajar. Inilah yang menyebabkan pelajar sekolah seperti ini, menjadi setengah masak. Mereka tidak pintar dalam Bahasa Tamil dan juga tidak cekap dalam Bahasa Kebangsaan. Mereka akan menjadi tenaga pekerja bidang industri negara. Demikianlah nasib mereka seterusnya selagi masyarakat berkenaan tidak mahu bangkit untuk memperbetulkan kepincangan yang ada. Inilah contoh bagaimana sesuatu masyarakat itu akan kehilangan maruah dirinya. Fenomena ini tidak dapat diputarbalikkan dengan cara meraikan upacara Deepavali yang muncul setahun sekali itu. Soalnya sekarang adakah sesiapa yang berminat merobah fenomena ini?


>>>>>>>>>>>>>>>>>Terjemahan -MT-<<<<<<<<<<<<<<<<
Rencana Asal:

Deepavali and the Indian Predicament

So, another "Festival of Lights" comes and goes, what Deepavali stands for ignored -- the defeating of Narakasura dismissed as a Hindu myth, with no significance but for Malaysian Indians to forget their servitude and help business by trivial pursuits of unrestrained spending. No where in the acres of print, concentrating on new clothes to buy, gaudy baubles and clothese they "must" encase ourselves in to greet guests, and devoid of its religious significance. Would any one dare call Moses parting of the Red Sea, or of Christianity's origins, or of Islam's origins, a myth? When Islamic festivals are observed and celebrated, it begins with prayers at the mosque; but this is all but ignored in the other faiths. Why? No Indian leader discussed Deepavali as the bringing of light to the downtrodden and the poor, celebrating as Deepavali originally was. But today Deepavali is, like Tamil movies, a form of escapism. This year's overblown celebration confirms the Indian community's march from reality: its declining irrelevance in the national agenda, the upsurge of gangsterism in its midst, the chronic condition of its Tamil schools, the indifference of its leaders to its plight.

But it is more than that. That Deepavali is celebrated at all testifies to Malaysia's multiracial character. But it is celebrated so narrowly that it ignores the cultural diversity that encompasses the Indian community. Deepavali, or Diwali amongst the North Indians, is not just for the Tamils. But it is assumed that celebratants who are not Tamils should be ignored. The radio and television shows does not recognise this diversity of cultures that is the Indian community. Nor do the leaders. There is more to Indian culture than Tamil culture. For me and my tribe of Malayalee Nairs, Deepavali is a time of quiet reflexion to remeber our ancestors. The religious observance is the most important. But Deepavali as celebrated here ignores the non-Tamil and the religious. The MIC, the Indian party in the National Front, encourages this; indeed, it would stomach a Sikh leader but not a Malayalee in its ranks. But this ensures the Indian community remains in its irrelevant patch. Few Indians find it worthwhile to move ahead with the MIC; instead they seek what they can through their own effort, leaving the rest in shell shock.

This divorce from religion in Deepavali reduces the moral message Deepavali imparts. This cannot be replaced with a spending spree on borrowed money, like drunkards on pay day. Christianity devalued the birthday of St Nicholas, and is at the mercy of the marketing departments of department store retailers. Deepavali follows suit. Islam is pressured into this worldview but it keeps its sanity by the religious significance carefully observed. The Hindu community, whose celebration Deepavali is, ignores it. Christianity still does not. Christians flock the churches on its religious days: the overflowing of Catholic churches for midnight mass before Christmas is a joy to behold. How many Hindus went to temples today to mark Deepavali? Precious few indeed. More likely, they fretted on their open houses whilst awaiting their friends. But is that what Deepavali is? Could the tens of thousands of ringgit that, I am told, Hindu households splurge on Deepavali would have improved the community's worldview one bit? What it probably did was sink them deeper into debt.

Politically, the Indian community is ignored by the National Front, except at general elections. The mass of Indian voters, Tamils by no coincidence, would vote for it. But they are not a majority in any constituency, state or federal. The non-Tamil Indians, especially the thinking ones, look to other political parties for their community's survival, making an impact more than the sheep in the Tamil community. This divide widens with their deliberate marginalisation, especially at times like Deepavali. The Malaysian Indian Congress (MIC) now wants Thaipusam as a national holiday. It should not. This festival is prevalent amongst Tamil Hindus; it should be Hindu New Year, for Hindus whose origins are the four corners of India. This MIC demand that only Tamil should predominate divides the Indian community. It does not accept the inherent cultural diversity in its ranks. And deliberately prevents other Indian communities from being recognised. This is reflected in how Indian festivities are celebrated, Deepavali more so.

But it not just the celebrations that keeps the Indian, Tamil, community backward. The Tamil schools ensure continued backwardness of Indians in this country. The government pays lip service. The MIC, which holds the survival of these schools as proof of a flourishing Tamil culture, ignores it at other times. With no interest and effort, these schools slide into irrelevance. Schools are not in repair, often several classes are rolled into one class room, often with one teacher. This makes the children from these schools, untutored in Tamil or Malay, only fit as cannon fodder to industialisation. And they would so remain, if the community does not rise up to the pitfalls of a community that loses its self-respect. That cannot be sustained by a once-a-year debt-ridden celebration of Deepavali. But is anyone interested? I wonder.

M.G.G. Pillai
pillai@mgg.pc.my