Laman Webantu   KM2A1: 3022 File Size: 20.3 Kb *TJ MGG Ecstasy, Kemurtadan dan Kesangsaraan Atau Mana Satu Yang Dulu ?
By Marhain Tua

18/10/2000 5:43 pm Wed

Artikel asal muncul di Harakah , 16-31 Oktober, English Section.

MGG98

Ecstasy, Kemurtadan dan Kesangsaraan Atau Mana Satu Yang Dulu ?
(MGG: Ecstasy, Apostasy, Agony .. Or Is It The Other Way Around?)

MCA (Malaysian Chinese Association) masih tidak puas hati dengan masalah ecstasy; UMNO pula dengan masalah murtad; sedangkan MIC (Malaysian Indian Congress) masih merasakan kesengsaraan yang menimpa keluarga India kerana sikap anak muda mereka yang memilih kerja bajingan sebagai kerjaya mereka. Tiga parti ini merupakan tunjang pentadbiran Barisan Nawsional. Kerana itu masalah tersendri mereka itu menjadi satu masalah nasional, yang memerlukaan bantuan dan laungan agar ada sesiapa yang sanggup membantu, tanpa perlu melakukan gerak geri lain lagi.

Pemimpin terunggul setiap parti itu telah melihat kepada perbalahaan perkauman di dalam masyarakat mereka secara dangkalnya, seolah-olah penyelesaiaan kepada masalah yang tercetus itu secara sendirian akan dapat mengubati masalah lain yang lebih besar lagi. Inilah yang menyerlahkan keretakan politik dalam Barisan Nasional itu, di mana setiap parti individu menguruskan masalahnya secara tersendiri tanpa mahu mencuba menyelesaikannya secara mengaitkannya kepada pandangan nasional. Masalah yang dihadapi oleh UMNO, MCA dan MIC adalah gambaran betapa teruknya keadaan penyakit sosial negara ini di mana perpecahan dalam isu ras dan politik sedang menghantui sistem politik dan pentadbiran negara. Apabila keadaan semakin meruncing, adalah tidak menjadi satu kepentingan kalau ketiga-tiga parti ini bergabung usaha untuk menyelesaikan masalah itu secara bersama. Mereka berubah haluan seolah-olah gam yang melekapkan mereka itu sudah menjadi tidak berfungsi lagi. Beza yang terdapat dalam budaya dan fahaman beragama menjadi isu lebih penting sekarang ini daripada perpaduan nasional yang diperlukan untuk dijadikan tangkal untuk terus berkuasa. Tambahan pula apabila segala isu yang menekan itu mencuit usaha menyelesaikannya tanpa memahami perasaan masyarakat yang mereka wakili dalam kerajaan yang tidak lagi menerima sokongan kental seperti yang pernah dinikmati dulu.

Semua ini tercetus disebabkan keangkuhan yang dibiarkan berterusan untuk membolehkan Barisan Nasional terus bersuara tanpa sebarang sanggahan. Inilah yang berlaku salama 40 tahun yang berlalu. Pihak pembangkang telah menjadi berkecamuk, UMNO menjadi terlalu gagah, sehinggakan MCA dan MIC mampu menikmati kegemilangannya bersandarkan kegemilangan UMNO itu. Keadaan ini dapat diteruskan selagi UMNO memegang kuasa politik dan budaya kesetiaan orang Melayu. Kini keadaan sudah berubah disebabkan dua perkara:


Pertama, orang Melayu telah sedar betapa mereka tidak perlu bersyukur kepada UMNO dan memberikan kesetiaan kepadanya secara membuta-tuli lagi;

Kedua, kuasa yang dipegang oleh UMNO selama ini sejak 1946 lagi sudah semakin longgar dan semakin renggang sedikt demi sedikit.


Apabila UMNO menghadapi masalah politik, MCA, MIC dan parti politik bukan Melayu yang lainnya menganggotai Barisan Nasional itu pun menjadi kelamkabut.
Di Malaysia, seperti juga di beberapa negara lain, kuasa adalah satu hak individu.

Untuk terus kekal berkuasa adalah merupakan prasyarat memegang sesuatu jawatan. Kerana itu mereka terus bergayut kepada kekuasan itu walaupun ramai pengikut mereka sudah pun keluar daripada parti. Isyarat berbahaya yang terserlah pada 1995 telah dinyahkan sebagai tidak relevan. Walaupun Barisan Nasional telah mencapai majoriti tiga suku di parlimen dan menguasai 11 daripada 13 kerajaan negeri, parti itu masih kelamkabut juga.

Apabila dadah menjadi endemik di kalangan pemuda Melayu di bandar ketika pertengahan -70an dulu, masyarakat China memandangnya sebagai kesan budaya sabsidi yang disogokkan kepada orang Melayu selepas tragedi Mei 13 1969 dan juga Dasar Ekonomi Baru. MCA dan juga organisasi Cina yang lainnya telah sengaja tidak ambil perduli akan hal itu seolah-olah semua itu adalah masalah orang Melayu, sedangkan kebanyakan penjual dadah itu adalah orang Cina. Terpaksalah UMNO dan orang Melayu memerangi serangan dadah itu secara bersendirian. Tetapi, masalah bandaraya itu bukannya terhad kepada orang Melayu semata-mata. Golongan muda-mudi cina di bandar-bandar, terutama sekali daaripada golongan menengah dan juga daripada keluarga yang berpendidikan, berlonggok di arked video. Malahan inilah aktiviti muda-mudi Cina daripada kelas menengah hinggakan mereka hanyut dalam arus dadah bikinan, Estasy, sehinggakan tercetusnya satu keadaan yang genting yang memaksa MCA dan pemimpin masyarakat Cina mendesak agar dirangka undang-undang untuk membendungnya. Dalam hal ini UMNO tidak berapa peduli kerana Ecstasy bukannya masalah orang Melayu. Apa perlunya repot-repot dalam hal ini? MCA mendesak agar atu tindakan spontan diberikan, tetapi tidak mampu mendesak pentadbiran Barisan Nasional yang dipimpin oleh UMNO itu bertindak tegas terhadap masalah sosial yang amat menggerunkan itu. Lagipun, semakin banyak kenyataan yang keluar daripada mulut pemimpin di Malaysia ini, semakin lambatlah sesuatu tindakan itu dilaksanakan.

Betapa pun UMNO mahu membantu, ia tidak mampu melakukannya. UMNO sendiri menghadapi ketandusan sokongan. Untuk mendapatkan kembali sokongan yang hilang itu UMNO terpaksa menonjokan bentuk sekular Islam acuannya sendiri sebagai satu antedot kepada usaha PAS yang membuat janji menegakkan pentadbiran negara Islam. Rang undang-undang murtad yang merupakan satu sangahan kepada perlembagaan negara adalah bertujuan sebagai satu usaha politik untuk menonjolkan kemajuan Islam di Malaysia mengikut rencananya. Perlis telah pun meluluskan rang undang-undang Murtad itu. Parlimen sedang melakukan sesuatu ke arah itu juga. Kerajaan negeri Barian Nasional yang lain sedang membuat persiapan untuk melakukan tindakan yang serupa.

Kerajaan melengkapi dirinya dengan kuasa otokratik untuk menahan sesiapa yang disyakki menyimpang dalam ajaran Islam -- sesiapa juga yang enggan menerima peraturan majlis hal ehwal agama kerajaan -- inilah yang membuatkan orang sangsi terhadap jaminan perlembagaan dalam kebebasan untuk beragama. Sebagaimana lazimnya, perkara ini telah diperkenalkan tanpa kajian yang serius, penelitian yang strategik dan pengamatan taktikal. Kini, parlimen sengan membincangkan perkara ini kerana kerajaan secara lembut telah membuat kenyataan betapa perlunya dibuat kajian yang menyeluruh lagi. Semua ini memberi gambaran bahawa usaha memperkenalkan perundangan itu adalah reaksi spontan kepada peningkatan sokongan yang diterima oleh PAS daripada masyarakat Melayu.


Tetapi, ada satu soalan yang lebih besar lagi; apakah UMNO mampu menyogokkan fahaman sekular Islam olahannya itu yang boleh diterima oleh undang-undang yang menyanggah apa yang dikatakan sebagai ajaran Islam ? Umno beranggapan PAS tidak akan mengubah pendiriannya. Tetapi, angin perubahan telah berlalu sepoi-sepoi bahasa menghembusi PAS lebih galak lagi daripada yang pernah dialami oleh UMNO. Pandangan UMNO terhadap Islam yang dilakukannya dengan penuh keangkuhan itu telah disanggah oleh umat Islam yang sekular yang kini memilih kerjaya poltik melalui PAS. Insan Melayu yang mampu berfikir mahu ruang untuk berfikir secara sendirian. Dia tidak mahu disuapkan ke mulut lagi. Tetapi, perubahan beigini pun telah menimbulkan masalah baru bagi PAS. PAS terpaksa menghadapi masalah disebabkan perubahan matalamatnya daripada berpaksikan amalan teokratik seperti yang dihadapi oleh UMNO kerana berubah arah daripada fahaman sekularis Islam. Umno kecundang seperti yang telah didedahkan oleh fiasko pembentangan rang undang-undang murtad itu. Malahan kalau diketepikan masalah murtad itu, UMNO dan juga Barisan Nasional perlu bertindak tehadap pemimpinnnya yang melanggar undang-undang Islam. Sebagai contoh, seorang pemimpin kerajaan negeri telah melakukan perbuatan berzina, seorang lagi melakukan perbuatan sumbang terhadap seorang anak gadis di bawah umur dan juga isteri orang. Seorang pemimpin lain pula telah melakukan pebuatan yang serupa kepada gadis bawah umur sehingga menghasilkan seorang anak. Agenda keislaman Barisan Naional itu semakin tergugat apabila terhukumnya mantan timbalan perdana menteri itu dulu, yang menimbulkan kebencian dan kemarahan terhadap sistem yang menghukumnya itu.

Kesengasaran yang tidak dirasakan oleh MCA ataupun UMNO, kini dialami oleh MIC. Laksana titisan airmata buaya, MIC menjadi sengsara kerana tabiat masyarakat India yang memilih kesamsengan sebagai kerjaya mereka. Sebagai kelazimannya juga, MIC cuba mengelat dalam menyelesaikan masalah ini. Ia merasakan kesengsaraan itu kerana ia telah sengaja mengabaikan masalah sosial ini sejak bertahun lamanya. Apabila anak lelaki kepada seorang pemimpin terkanan MIC ditangkap kerana gelagat kesamsengannya memukul seorang anggota polis, si bapa budak itu telah bertindak garang dengan menuduh polis menyalahi kuasa mereka. Pemimpin MIC, Dato Seri Samy Vellu hanya diam membisu. Sepatutnya dia mengarahkan si bapa itu untuk melepaskan jawatannya sehinggalah masalah anaknya itu dapat diselesaikan. Dia enggan berbuat demikian. Minggu yang lalu Perdana Menteri ada membuat kenyataan di United Kingdom bahawa para menteri dan para pegawai sepatutnya tidak boleh dibabitkan terhadap kesalahan yang dilakukan oleh orang bawahannya. Jadi, kenapa pula seorang ayah harus bersara kerana kelakuan anaknya yang menyerupai seorang samseng? Seperti kisah Ecstasy dan Murtad itu, masyarakat India memang dihantui perasaan kurang selamat, yang semakin dipertingkatkan kerana arah tuju politik MIC yang tidak boleh diharapkan. Kesengsaraan MIC yang membabitkan masalah gangsterisme ini adalah merupakan pengetahun ramai.

Apa yang menakutkan ialah bagaimanakah kesudahannya nanti segala kesongsangan dan salah arah yang berlaku ini. Perdana Menteri mudah sangat menggerapai kepada apa saja yang timbul untuk terus berkuasa. Perkhidmatan awam sudah pun memperlekehkannya. Timbalan perdana Menteri pula kerap bersikap berdolak-dalik dalam usaha untuk menundukkan cabaran yang menyerangnya. Ahli Barisan Nasional pula kerapa bertelagah sesama sendiri. MCA yang dihantui pelbagai masalah cuba pula memikat MIC untuk menyelesaikan masalah mereka; dengan cara ini cuba mensabotaj usaha pihak Gerakan Rakyat Malaysia. Oleh itu, di sebalik masalah dadah, corak theokratik yang menyangah keluhuran pelembagaan, dan tindak-tanduk kuasa atasan, memberikan gambaran bahawa negara ini semakin mencelaru. Beberapa institusi semakin hampir menyembah bumi. Di sebalik ketegasan kenyataan rasmi kerajaan bahawa keadaan ekonomi semakin pulih, negara ini sebenarnya sedang menghampiri Boyle's Law (Hukum Boyle): terdapat kisah bagaiman lima ratus orang jurutera daripada merata pelusuk negara yang telah memohon satu jawatan kosong dalam sebuah syarikat yang terletak di Lembah Kelang. Apabila perkara ini dirangkumi dengan Ecstasy, kemurtadan dan kesengsaraan, ia manjadi satu ramuan yang sungguh menggelegak. Tidak kiralah kalau ciri-ciri itu dikaji secara tunggang balik, kaedahnya.


>>>>>>>>>>>>>>>Diterjemahkan oleh -MT-<<<<<<<<<<<<<<<<<

Rencana Asal:

Harakah, 16-31 October 00, English section:

HARAKAH COLUMN

ECSTASY, APOSTASY, AGONY -- OR IS IT THE OTHER WAY AROUND?

M.G.G. Pillai


THE MALAYSIAN CHINESE ASSOCIATION (MCA) cannot come to terms with Ecstasy; the United Malays National Organisation (UMNO) with Apostasy; the Malaysian Indian Congress (MIC) in agony over too many Indian youths who deliberately become gangsters as a career option. The three parties are the mainstay of the National Front administration. So, their individual problems become national problems, one which causes much breast-beating and anguished calls for help, without little movement otherwise. The three leaders look upon the racial divisions within each community narrowly, as if resolving it themselves would address the larger ails of the community. It highlights the divisiveness in National Front coalition politics, in which each racial group goes its own way, with no attempt to link it to a national worldview. What the MCA, UMNO and MIC face reflects the larger Malaysian malaise in which racial and political divisions compound political and administrative irrelevance. For when shove comes to push, it matters not if the three parties come to terms with their respective problem for in resolving them, the glue that binds them, and the nation, comes unstuck. The cultural and religious divisions are now more important than the national unity we seek as a political shorthand for remaining in power. Especially when these issues dominate the political parties who attempt to resolve it without coming to terms with the communities they represent in government which does not support them as they once did.

What brought this about is the political arrogance that allowed no view other than the National Front's. For 40 years, it held sway. The opposition was in dissarray, the UMNO machinery so awesome that the MCA and MIC could bask in respective glory on UMNO's backs. That worked so long as UMNO held the political and cultural allegience of the Malays. It comes unstuck for two reasons: One, the Malay has moved on in the world and disinclined to believe what is fed them by an UMNO which arrogantly insists upon total fealty for his success; he is told, after being taught to think, he should not. Two, the cultural hegemon which UMNO had from its inauguration in 1946 slips away from it slowly but surely. With UMNO in political trouble, the MCA, the MIC and the other non-Malay political parties in the National Front themselves are in dissarray. In Malaysia, as in many other countries, power is a personal possession. To stay in power is a prerequisite of office, so they cling on to power long after their followers desert them. The danger signals in the 1995 general election were dismissed as irrelevant. The National Front, despite its three-quarters majority in parliament and control of 11 of 13 states, is in dissarray.

When drugs became endemic among urban Malay youths in the mid-1970s, the Chinese community viewed it as the consequences of political spoonfeeding after the May 1969 riots and the New Economic Policy. The MCA and Chinese organisations ignored it, characterising it a Malay problem, although the drug pushers were largely Chinese. UMNO and the Malays fought alone. But the urban disorientation is not confined to Malays alone. The urban Chinese youth, especially from middle class and better-educated families, hung around video arcades -- indeed, this is largely a Chinese middle class activity -- and drowned their disorientation in the designer drug, Ecstasy, so serious that MCA and community leaders want legislation to curb it. UMNO is uninterested. Ecstasy is not a Malay problem. Why should it bother? The MCA wants prompt action, but cannot persuade the UMNO-led National Front administration to act firmly inversely to their fright at this looming social problem. Besides statements of intent that roll off the tongues of Malaysian leaders, nothing is done.

Even if it wants to, UMNO cannot. Its own support base shifts. To recover it, UMNO opts for its brand of secular Islam, not with thought, but as an antidote to Parti Islam Se-Malaysia's (PAS) theocratic promise of Islamic governance. The Apostasy legislation, which besides being unconstitutional, was to give it the political raison d'etre to force Islam to develop in Malaysia in its own image. Perlis passed an apostasy bill. Parliament was about to. Other National Front states had drafts to be presented to state assemblies. The government arms itself with autocratic powers to detain people on suspicion of Islamic deviation -- any who does not accept the government's religious affairs council -- and puts into doubt the constitutional guarantees of freedom of religion. It was introduced, as usual, with no serious study, strategic overview or tactical finesse. Parliament will not now discuss the legislation. More study is needed, the government says coyly, suggesting its introduction was a knee-jerk reaction to PAS's rising support within the Malay community.

But the larger question is: can UMNO insist upon its brand of secular Islam with laws which challenge what Islam stands for? UMNO presumes PAS would not change. But the winds of change wafts through PAS more deliberately than it does UMNO. UMNO's view of Islam, which it backs with arrogant prescriptions, is challenged by the secular Muslims who now opt for a political career in PAS. The thinking Malays wants to be allowed to think for himself. He does not want to be spoonfed. But this shift throws PAS into a tailspin as well: PAS faces the same conundrum in shifting away from its theocratic goals as UMNO from secularist Islam. UMNO stumbles, as the Apostasy fiasco reveals. More than apostasy, UMNO and the National Front must act upon those of its leaders who break existing Islamic laws: for instance, one state leader's "zina" (unlawful sexual intercourse), another's with a teenager and a married woman, a third with a teenager with whom he has a child. The National Front's Islamic agenda recedes further with the former deputy prime minister, Dato' Seri Anwar Ibrahim's conviction for s###my and corruption in cases that poured scorn on the system that convicted him.

The Agony is neither UMNO's nor MCA's, but MIC's. It agonises, in waterfalls of crocodile tears, about the Indian community's prelediction to gangsterism as a career option. As usual, it runs away from the problem, its agony only because it focusses attention on a problem it encouraged through the years. When the son of a senior MIC leader is arrested for gangsterish behaviour -- he assaulted a policeman, the father reacted to accuse the police for overstepping its authority. The MIC leader, Dato' Seri S. Samy Vellu, kept quiet. He should have asked the man to step down until his son's problems are resolved. He would not. After the Prime Minister said in the United Kingdom last week that ministers and officials should not take the rap for mistakes made lower down. So, why should a father resign because his son behaves like a gangster? Like over Ecstasy and Apostasy, the Indian community wallows in its insecurities, heightened by a hopelessness which the MIC's political misdirection ensues. The MIC's Agony over the gangster issue is that it is public knowledge.

What frightens is where this endemic misdirection and indirection would lead the country to. The Prime Minister grasps at straws to remain in power. The civil service ignores him. The deputy prime minister is twiddledum one day and twiddledee another, to outsurve the forces against him. The National Front members fight amongst themselves and with each other. The MCA, with irressoluble problems of his own, taunts the MIC by promising to help the Indians; and undermines, so far without success, the Gerakan Rakyat Malaysia. So, more than the drug, unconstitutional theocratic trends, and strong arm power plays, it reflects a country in dissarray, with institutions crumbling, the official insistence of how well the country does a stirring proof of Boyle's Law: five hundred engineers from all over the country applied for one vacancy with a Klang Valley company. This added to Ecstasy, Apostasy, Agony makes a volatile mixture. Even if it was the other way around!

Ends MGGP