Laman Webantu   KM2A1: 3002 File Size: 8.3 Kb *Perkosa Dalam Bas - Jawapan Buat A-Jabat
By Kapal Berita

16/10/2000 12:34 am Mon

PROLOG

Isu ini timbul berikutan pembunuhan kejam seorang wanita muda (jurutera sistem komputer?) yang diperkosa dan dinodai sebegitu rupa.

Pelbagai pendapat timbul seperti permasaalahan tiada muhrim dalam perjalanan dll lagi. Ada pihak cuba mengambil kesempatan untuk menempelak ucapan TG Nik Aziz dengan peristiwa sebegini. Tidak kurang pula syarikat bas tersebut dikritik kerana kurang berhati-hati dalam soal menggaji pemandu yang diragui.

Yang amat mengejutkan ialah kenapa nama dan gambar wanita yang terbunuh itu tersiar meluas. Bukankah keluarga wanita tersebut sudah maklum - jadi kenapa perlu ditunjukkan gambarnya?

Tindakkan akhbar dan puak-puak tertentu ini amat memilukan. Bayangkan kenapa pihak ini tidak pula ada gambar (muka aja pun tak apa) dalam kes pelacuran mewah di Merlin antara artis (dan pengacara tv3?) dengan orang kenamaan (VIP dan hakim beruk?). Bila Haslinda Merican dan Amin dikira bersalah tentunya ini bermakna ada pelacuran - ada yang membaham dan ada yang menerima. Saya diberitahu pihak pendakwa (sdr Kamarulzaman) mempunyai gambar bogel sebahagian dari wanita tersebut.....

JENAYAH DAN PUNCANYA

Ada pelbagai sebab jenayah dan keruntuhan moral berleluasa. Antaranya ialah:

  1. Undang2 Yg Tidak Ketat
  2. Pendidikkan Akhlak/Ugama Yang Kurang
  3. Godaan Pemakaian, (baik Filem/Real Live)
  4. Penjenayah dilindungi (Hakim tercemar)
  5. Media (Filem, Akhbar, Buku)
  6. Nafsu menjadi tuhan

  7. dan lain-lain lagi.


UNDANG-UNDANG YANG TIDAK KETAT

Kita diajar supaya mempertikaikan tafsiran al Quran oleh regim terkini. Mahathir memberi pelbagai alasan ekonomi dan kemajuan sambil menembak hukum hudud dengan komen "kudong" dan "tidak mampu" lagi. Dia juga mentakwil "dalam lagi penting" sedangkan hijab wanita itu bukan satu pilihan lagi. Ia adalah kemestian. Itu adalah perintah dari tuhan yang Maha Mengetahui apa yang terbaik buat manusia dan masyarakat mereka. Islam mahu memenjarakan nafsu yang liar tetapi membenarkan si suami bergurau dengan si isteri seikut suka. Bukankah itu satu keindahan yang tiada bandingnya?

PENDIDIKKAN

Pendidikan hari ini lebih bercorak untuk lulus peperiksaan sahaja. Penghayatan menjadi nombor dua, malah mungkin nombor terakhir bagi setengah remaja. Matapelajaran ugama pula disama tarafkan dengan lukisan sahaja.

Sebab itulah ramai ibu-bapa yang perihatin menghantar anak mereka kesekolah ugama. Malangnya ruang yang ada amat terhad bagi mereka yang kurang gaji pendapatannya. Selain itu pencapaian ugama anak-anak mereka menafikan peluang untuk mendapatkan tempat disekolah berugama yang terhad tempatnya. Lihatlah berapa ramai ibu-bapa cuba menghantar anak mereka ke SMAKL (Sek Men Agama KL) tetapi kecewa kerana tempat yang ada sedikit cuma. Malangnya kerajaan tidak perihatin dengan permintaan ibu bapa.

GODAAN PEMAKAIAN SERTA MEDIA

Bayangkan kerajaan lebih mementingkan keuntungan iklan dan aksi adegan yang menggiurkan daripada keruntuhan moral anak-anak muda. Beberapa iklan yang mencuit iman di dada sengaja ditayangkan di kawasan yang ramai penduduk islamnya seolah-olah itu satu pandangan biasa yang tidak apa-apa.

Sikap kerajaan yang membela ratu cantik serta menganjurkan pesta ratu bertaraf antarabangsa di PWTC tidak serasi dengan dakwaan PM bahawa Malaysia "adalah negara Islam walau pun tidak mengamalkan undang2 islam" semasa berucap di UIA tempoh hari. Ini semua mendedahkan betapa hipokritnya kerajaan umno yang asyik mengada sahaja .

MEDIA DAN NAFSUNYA

Majalah dan buku-buku yang merosakkan dijual begitu berleluasa di segenap ceruk negara. Gejala ini semakin teruk bila beberapa VCD mengambarkan perilaku pelajar sekolah berasmara tersebar begitu meluas dan murah pula tanpa rasa malu dengan megahnya. Mereka membuat pergambaran ditempat yang terkemuka seolah-olah mahu memperli sistem yang ada. Majlis Ugama dan pelbagai insitusi kesedaran yang ditubuhkan oleh kerajaan kelihatan tidak bermaya. Mereka hanya kaya dengan pelbagai aktiviti forum dan teori sahaja - tetapi lembap dalam pelaksanaanya. Pelbagai masjid baru dirasmi dan bermacam hadiah diterima oleh negara tetapi hakikatnya muda-mudi negara ini sudah rosak dengan teruknya.


NAFSU MENJADI RAJA

Apabila nafsu ini dibiarkan bermaharajalela akan punahlah masyarakat kerananya dan ini terbukti dengan pelbagai masalah sosial yang melanda negara. Orang melayu sudah pandai membuat dan membuang anak seikut suka pula. Mereka tidak takut kerana JAIS boleh ditegur supaya tidak berkata. Atau hakim yang bermain dengan artis boleh lepas begitu sahaja. Siapakah yang mengajar ini semua jika tidak kerajaan kita juga? Bagaimanakah Haslinda Merican boleh didakwa tetapi sipelacur dan orang ternama itu dilindungi pula? Mengapa mangsa rogol di dalam bas itu dicetak merata gambarnya tetapi pelacur mewah di Merlin itu dilindungi pula?
KES ROGOL: JAWAPAN 1 UNTUK ASTORA JAHAT

from: Partners [counterbalance_2000@yahoo.com] to: [ADIL-Net]

from: Pejuang Keadilan [abusalsabila@hotmail.com] from: Din Din [marpiau@yahoo.com]

Date: Thu Oct 12, 2000
Subject: Rogol dalam bas dari sudut hudud

JAWAPAN UTK A. JABAT

Bagi menjawab soalan ASTORA JABAT ulamak serong, bagaimana nak melaksanakan hukum hudud untuk kes rogol, terlebih dahulu perlu diterangkan, hudud bererti had atau larangan. Ia lebih kepada sifat pencegahan.

Berbalik kepada perlaksanaan hudud untuk kes rogol. Pada zaman Nabi Muhammad saw, diriwayatkan oleh Wa'il ibn Hujr bagaimana seorang wanita hendak pergi bersolat, dan dipertengahan jalan dia telah diserang oleh seorang lelaki yang kemudian merogolnya. Wanita tersebut bagaimanapun akhirnya dapat menjerit dan lelaki tersebut terus melarikan diri. Jeritan itu juga menyebabkan sekumpulan Muhajirin datang. Wanita tersebut menceritakan apa yang berlaku, dan akhirnya lelaki perogol tersebut telah dapat ditangkap dan dibawa mengadap Rasullullah saw. Nabi berkata kepada wanita tersebut

"Pulanglah. Allah mengampunimu".

Untuk perogol tersebut, baginda berkata

"Rejam dia dengan batu hingga mati"
(Tirmidhi dan Abu Dawud)

Ini menunjukkan untuk kes rogol, bukti yang ada pada seorang wanita yang menjadi mangsa itu sahaja sudah cukup untuk menghukum perogol. Tak perlu ada saksi lain. Zaman sekarang, teknik medical yang ada dengan senang sahaja dapat membuktikan sesuatu kes rogol. Harap tak ada yang terus mengatakan hudud hukum Allah itu tak lengkap bila sebenarnya diri sendiri terlalu bodoh untuk melaksanakannya, macam ASTORA JABAT ni. Hudud bukan setakat menghukum, tetapi merangkumi semua aspek sistem keadilan dan keselamatan yang mengambil kira fitrah manusia itu sendiri. Janganlah berterusan memberi alasan untuk menghalang kita dari melaksanakannya.

Firman Allah: (An-Nisaa ayat 61)

"Apabila dikatakan kepada mereka 'Marilah kamu (tunduk) kepada hukum yang Allah telah turunkan dan kepada hukum Rasul', nescaya kamu lihat orang-orang Munafik menghalangi (manusia) dengan sekuat-kuatnya dari (mendekati) kamu"

Wuallahualam.

Berikut adalah rencana oleh Astora:

Rogol dalam bas dari sudut hudud

Oleh: ASTORA JABAT

Cuba bayangkan bagaimana boleh dilaksanakan hukuman hudud ke atas penzina/peliwat dan pembunuh Noor Suzaily itu?

Tidakkah untuk melaksanakan hukuman hudud ke atas pelaku jenayah zina dan liwat itu memerlukan empat saksi? Dari manakah empat saksi itu boleh didapati kerana tiada seorang pun yang melihat jenayah paling dahsyat yang berlaku dalam bas itu.

Tidakkah ini bererti penjenayah boleh terlepas dari jenayahnya dengan mudah saja jika dilaksanakan hukuman hudud yang dilaung-laungkan oleh Pas? Apakah dianggap adil membiarkan penjenayah yang sepatutnya dikenakan hukuman bunuh itu terlepas kerana tidak ada empat saksi yang melihat perbuatan beliau?