Laman Webantu   KM2A1: 2823 File Size: 2.3 Kb *Pembangkang Semakin Kuat - Datuk Annuar Musa
By Amin Sapiro

20/9/2000 7:26 pm Wed

DATUK ANNUAR MUSA (dgn komen Amin Sapiro) Pemimpin UMNO mengakui: PEMBANGKANG SEMAKIN KUAT

(Re: Utusan Malaysia - 20 September 2000)

Annuar: Tidak dapat dinafikan bahawasanya UMNO tidak lagi boleh mengandaikan senario politik negara sama seperti tahun-tahun yang kebelakangan.

Kemunculan parti-parti politik Melayu dengan pendekatan yang semakin 'pragmatik', berinovasi dengan pendekatan yang lebih terbuka, mereka telah berjaya menguasai sokongan akar umbi dan penyebaran pengaruhnya cukup meluas sama ada bandar atau luar bandar.

Mereka berjaya membuat appeal dan mempengaruhi pegawai-pegawai kerajaan, golongan menengah Melayu, malah badan-badan bukan kerajaan. Seolah-olah ada satu pola di kalangan orang Melayu yang tidak lagi memberi sokongan padu kepada UMNO dan kelompok ini nampaknya semakin membesar.

UMNO perlu melakukan adjustment, bersikap 'luwes' dan terbuka dan tidak seharusnya bersifat statik. UMNO tidak boleh terlalu bergantung kepada nostalgia lama sebaliknya mengambil langkah-langkah yang berani untuk memastikan ia kekal relevan dan berpengaruh.

Komen:

UMNO sudah tidak ada nostalgia bagi orang Melayu. UMNO hari ini bukan lagi UMNO yang memenuhi aspirasi yang mewakili orang Melayu. Ia adalah sebuah parti baru berusia 13 tahun, dan hala tuju parti ini sudah jauh menyimpang - lebih bertujuan sebagai paspot untuk pemimpinnya menipu, membohongi, mencari kekayaan peribadi disamping meruntuhkan hak dan akhlak orang Melayu dan warisan budaya dan kekuatan agama Islam sebagai peradaban!


Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO atas Pagar Berduri)