Laman Webantu   KM2A1: 2765 File Size: 5.2 Kb *UMNO, Vincent Tan semakin agresif
By Mind Broker

13/9/2000 6:37 pm Wed

Minggu ini sahaja beberapa tindakkan agresif mula dilancarkan oleh juak2 UMNO dan rangkaian kroniputra.


1- Plan mencari penyokong baru/muda (35 tahun ke bawah) dengan penubuhan Puteri UMNO.

(Hmmmm... kita jangan lupa pengundi baru kebanyakkannya yang muda2 dan berumur 35 tahun ke bawah. UMNO kelam kabut kerana menangnya mereka dulu adalah kerana ramai pengundi yang tua2 dan pengundi yang "dah habis tua" - pengundi hantu lerrr.)

2- Istilah Parti Islam dalam buku mencetus kontroversi. Media SIAL UMNO memfrasanya sebagai "hina Nabi". Buku "Islam Optimis Melangkah Ke Alaf Baru: Mengapa Pilih Parti Islam" oleh Ibnu Daullah diselar oleh Mahathir kerana ungkapan Parti Islam.

(Ini orang yang tidak faham apa makna hizbu dalam al Quran. Yang Mahathir sendiri hina Nabi (saw) terang2 dan live pun dia tak sedar...)

3- Mahathir ingin menumpukan diri lebih kepada parti, dan Pak Lah akan menggantikkan beliau dalam beberapa urusan rasmi kerajaan.

(Tektik lama - baling batu sembunyi tangan - Pak Lah yang nanti akan menjadi pembohong kerana Mahathir sendiri yang merencana bukan2. Yang menarik Mahathir membuat kenyataan ini setelah AI dapat dihukum penjara tambahan selama 9 tahun)


4- Pengarah BPR, Zaki Hussin, mengatakan Wang Perwaja dibawa ke British Virgin Island. Ucapan beliau dipetik oleh Wawasan Merdeka, akhbar rasmi milik Umno.

(BPR kerja untuk umno ke? Kenapa semua lapuran2 polis Kes Abul Hasan senyap aje? Sepatutnya BPR membuat kenyataan akhbar kepada dunia, bukan kepada UMNO.)


5- Perbicaraan al Maunah bermula.

Peguam Negara nampaknya membawa kes ini, lagi menimbulkan banyak prasangka. Di tambah pula dengan kehadiran ramai peguam sampai kerusi tak cukup... nampaknya sekali lagi Mahthir akan pening kepala. Jangan lupa - misteri Jaafar Puteh yang memegang watak serba serbi ("pengganas" dan "tebusan") masih menjadi tandatanya.

(Tapi tenggelam pula dengan penculikkan 3 warga "kaya" di Pandanan, tidak jauh dari Sipadan.)

6- Vincent Tan menuntut dua juta dari MGG Pillai dalam kes saman malunya.

(Ini nak bagi amaran kepada pejuang siber ke? Macam mana dapat buat tuntutan juta2 tanpa bukti dan saksi. )

Mungkin kena baca emel ni, dari ganesh sahathevan

Subject: Berjaya seeks RM 730 million from market/Vincent makes RM 68 million


    a) Berjaya announced last week that it would seek to raise RM 730 million from the market. However, there has been no mention of the fact that Berjaya , BToto and Vincent Tan have together been unable to repay a mere RM 20-60 million fowed to Maybank via Sun Media S/B. (see previuos notes the re the Gemtech announcement on the acquisition of Sun Media S/B)

    Should not this fact be made explicit in the offer documents to ensure that investors are completely aware of what it is they might be putting their money into. Should not the SC withhold approval for this raising of funds if these matters are not disclosed? Ali Kadir is again reminded of his duites.

    b) Vincent announced last week, via MOL.com, that he made RM 68.1 million selling 11.7% of the former Dijaya Enterprises to Softbank. Freddy Pang at MOL informs us that Vincent made a lot of money selling Digi shares to Telenor. Why then is Danaharta ie the taxpayer, carrying the burden of the mere RM20-60 million Sun Media owes the banks?(of which Vincent owns 65% )


    With regards to the Berjaya capital raising, we are informed that Vincent will subscribe to his portion (estimated outlay about RM 200 million). So much money it seems, but the taxpayer continues to carry the Sun Media loans.
Tidak kurang pula kenyataan2 oleh kerajaan untuk menyekat bahana BSKL yang merudum sakan. Junaman BSKL kritikal selepas ucapan merdeka Mahdey.

1- Timb Menteri Kewangan, Shafie Salleh memberi kata optimis bahawa BSKL boleh mencapai 1000 mata menjelang hujung tahun ini kerana "kekuatan fundamental" dan "aktiviti ekonomi".

2- Kenyataan JJ - tak perlu diceritakan di sini kerana selalunya pengerusi duduk atas kerusi aje atau main golf ... macam Hanif Omar. Baru aje sehari dua dapat kerusi dah lain jadinya. Ini bukan duduk lagi tapi dah nak berdiri atas kerusi. Tentu eksekutif2 TNB meluat benci sebab senyap duka melihat Ahmad Tajuddin dipinggirkan dalam baktinya masih segar dihati.

Yang kita heran kenapa mereka masih tidak dapat membaca statistik FDI yang sudah merosot 20% dan kesan ucapan Mahathir pada hari merdeka.

Kita juga patut diberi tahu apakah business-plan cyberjaya bila E-Village yang dengan bangganya disebut menelan belanja RM3 bilion.


Kesimpulan:

Pihak BA perlu memantapkan pertahanan.

UMNO sudah mula menyerang dengan isu Buku, mencari pengundi baru dan Vincent Tan pula dengan tuntutan samannya dan pusing belakang, manakala ketua2 syarikat yang berdana besar mula ditukar. Ini semua angkara kuasa dan Wang....