Laman Webantu   KM2A1: 2724 File Size: 17.5 Kb *TJ: Tangisan di Hari Merdeka
By Mat Teropong

6/9/2000 9:35 pm Wed

FOKUS KHAS: TANGISAN DI HARI MERDEKA

(Awalkata: Teks asal dalam Bahasa Inggeris ada di dalam FGR bertarikh 5 Sept. 23:29:09 2000)

FGR

"Catatan: kalau tak boleh baca Inggeris....ha suruh(Y_ang B_erhutang) nak bakar bangunan MCA tu terjemahkan.....Baca jangan tak baca...nanti kot orang kampung kato ekau semuo tak poyi sekolah tinggi lak....!"

Sebagai seorang rakyat Malaysia beragama Kristian, yang cintakan negaranya saya merasa sedih bila menyambut ulangtahun kemerdekaan negara yang ke-43 itu.


Cuba bayangkan dengan apakah saya boleh berasa gembira untuk meraikan hari bersejarah itu? Dengan kebebasan sistem kehakiman negara? Pemerintahan yang baik? Sistem tender? Kebebasan bersuara? Kebebasan berkumpul secara aman? Kebebasan akhbar? Menara mega seperti Menara Kembar Petronas, KLIA, Litar Lumba Formula One ? Pembangunan pesat di pusat bandar tanpa memikirkan keperluan pekan dan kawasan luar bandar? Pendakwaan berpilih dan pendakwaan politik?


Yang menyedihkan kita ialah adanya monopoli politik yang menjajah setiap insan dan apa saja. Pemandu teksi tidak boleh memaparkan apa juga yang menyerlahkan sentimen politik mereka. Pelajar, guru-guru dan kakitangan kerajaan tidak boleh menyerlahkan perasaan mereka ataupun pendirian mereka. Mereka kerap dihantui amaran betapa tindakan boleh dikenakan ke atas mereka, termasuk tukar tempat kerja, pemecatan ataupun penyingkiran. Mereka mesti berdiam diri, dan tidak boleh terlibat dengan tunjuk perasaan.


Pihak polis tidak akan mengeluarkan permit kepada rakyat Malaysia yang mahu berkumpul untuk menyuarakan rintihan mereka, sekaligus mengharamkan sebarang kumpulan mereka yang membangkang pihak yang berkuasa. Tetapi, kalau anda adalah Pemuda UMNO, tidak ada tangakapan akan dilakukan seandainya anda mahu berdemo.


Tidak ada kumpulan rakyat, betapa kuat semangat patriotik mereka dan bagaimana ikhlasnya motivasi mereka, yang boleh beranggapan mereka mampu bersuara menyoal amalan pentadbiran kerajaan. Sebelum mereka mampu menerima layanan itu, mereka mungkin dituduh sebagai rasis dan akan disebut dengan jelasnya dalam utusan khas Hari Merdeka.


Mereka yang menentang kerajaan tidakkan diberi biasiswa kerajaan. Kalau anda bertugas sebagai doktor di negeri bersejarah Melaka dan kerap mengkritik pihak yang berkuasa, anda tidak akan diberi peluang untuk berkhidmat sebagai ahli panel perubatan kepada sebarang agensi kerajaan.

Setiap syarikat yang dikesan menderma kepada parti pembangkang (yang kewujudannya dibenarkan oleh perlembagaan) tidak akan layak menerika kontrak kerajaan.

Siapakah yang bertanggungjawab ke atas masalah negara? Orang luar, pastinya. Mereka memang mahu menjajah kita.


Apakah yang kita baca di akhbar-akhbar paa Ogos 31? Rakyat mestilah jangan bermain dengan sentimen perkauman. Inilah seruan seorang pemimpin parti politik satu suku kaum.


Sebagai seorang rakyat jati Malaysia, saya berkongsi sentimen ini tanpa sebarang motif politik perkauman ataupun kebencian. Bahawasanya apa yang sebutkan tadi adalah ciri-ciri yang mengancam kedamaian dan keamanan. Semua itu akan menghancurkan negara kita.

Akan tetapi, siapakah merfeka yang melakukan segala perbuatan yang keji itu? Apakah disebabkan kasih sayang yang mendesak mantan Ketua Polis Negara menghenyak seorang yang dikurung di bawah jagaan polis sedangkan insan itu ditutup matanya dan tanganya bergari pula? Apakah kita akan menuduh orang asing kerana perbuatan terkutuk ini? Ataupun pihak pembangkang?


Kenapakah insan ini berada di bawah jagaan polis? Siapakah yang berusaha sangat memenjarakan saingan poltiknya sedangakan dia sepatutnya membenarkan proses pemilihan kepimpinan parti seperti yang dibenarkan oleh perlembagaan partinya? Jikalau anda mempunya sebarang keraguan terhadap saingan anda, kenapakah tidak diserahkan kepada parti anda memilih di antara anda dan orang itu secara pertandingan yang terbuka dan sihat di mana anda boleh menewaskan saingan anda itu berasaskan kekuatan, kepolularitian dan kewibawaan anda sendiri ?


Kalaulah saingan anda itu tidak bermoral seperti anda, kenapa pula anda amat gusar menandinginya dalam satu pertandingan yang wajar? Sekarang, siapakah yang telah memperlekehkan negara yang kita cintai ini menjadi begitu terhina, teraib dan menjadi sungguh mencelaru dan dalam keadaan yang sungguh bahaya dalam sejarah kita?


Negara kita sudah pun merdeka selama 43 tahun, ia amat memerlukan sebuah kerajaan yang berwibawa. Saya amat mengharapkannya dan mengimpikan satu kerajaan ayng boleh saya hormati. Tolonglah saya, sesiapa sahaja....MCA,MIC ataupun UMNO. Tolonglah saya membetulkan kewajaran penghukuman ke atas seorang Ketua Polis Negara yang diberikan hukuman penjara selama cuma dua bulan kerana menghenyak seorang banduan yang di bawah jagaan pihak keselamatan sedangkan insan yang sama dihukum penjara selama sembilan tahun semata-mata kerana tuduhan s###mi yang amat dipertikaikan.


Bagaimana pulakah s###mi menjadi satu kesalahan yang paling besar dalam keselamatan negara ? Terlalu besar kesalahannya berbanding satu tuduhan yang dilafazkan dalam mahkamah oleh mantan ketua pengarah Badan Pencegah Rasuah betapa pemimpin negara telah mengarahkan beliau menghentikan siasatan dalam satu kes. Hingga ke hari ini tidak pun ada sebarang usaha menubuhkan satu suruhanjaya penyiasat akan kes itu sedangkan s###mi yang dipertikaikan itu telah diasak betubi-tubi seolah-olah nasib negara ini amat bergantung kepada kes itu.


Kalaulah s###mi merupakan satu risiko tinggi dalam negara ini, apakah pihak polis akan menyelamatkan negara ini daripada ancaman itu dengan menangkap semua rakyat Malaysia yang mengamalkan tabii songsang itu, kerana dengan cara itu mungkin masalah negara akan selesai ?


Oleh kerana ketiadaan empat orang saksi dalam tuduhan yang membabitkan tertuduh dan yang menuduh kerana mereka beragama Islam kes yang dipertikaikan itu tidak boleh dikemukakan di mahkamah Syariah. Kerana itu kes dibawa kepada mahkamah sivil untuk memudahkan kerja. Di sana tuduhan seorang manusia sudah mampu menghukum yang tertuduh. Alangkah mudahnya kerana dalam hal ini anda tidak pun perlu mengingatkan tarikh sebenar perkara itu dilakukan.


Pda 31 Ogos, saya berada sendirian di pejabat sedangkan itu adalah cuti awam. Saya menangis dan terus menangis. Bukan kerana apa-apa. Tetapi saya menangis kerana anak-anak saya dan cucu cicit saya yang mungkin akan lahir nanti. Saya merasa sedih kerana sebagai bapa mereka, saya telah terlalu tamak dan haloba dan takut serta bersikap apati untuk betindak membawa arus perubahan yang diperlukan yang dapat menyelamatkan masa depan mereka. Inilah perubahan yang diperlukan oleh semua rakyat Malaysia, tidak semestinya hanya untuk mereka yang mempunyai hubungan kuat dengan mereka yang berkuasa; agar semua pihak dapat menikmati kekayaan yang melempah ruah di negara ini.


Kita amat mengimpikan Malaysia menjadi satu negara yang memberikan kita kebebasan untuk bersuara, baik untuk bersetuju ataupun tidak. Kita mahukan kebebasan untuk bersekutu dengan sesiapa tidak kira apa bangsanya, agama dan kecenderungan politiknya.
Kita mesti bebas untuk menerima sesuatu ataupun menolaknya, bebas untuk berbakti kepada negara dan bebas untuk berkata 'ya' ataupun 'tidak'.

Kebebasan inilah yang saya mahukan untuk anak-anak dan cucu-cicit saya, sepertimana bebasnya merka kini di rumah; berbeza daripada ibu bapa mereka dan terus hidup menjadi
Manusia dewasa yang bebas.


Semoga Tuhan mengrahmati negara kita yang tercinta ini.


-Beh Sai Kong-
(Tak boleh cakap)


Diterjemahkan oleh
-Mat Teropong-Kalau tak boleh baca inggeris .....ha...suruh ( Y_ang B_erhutang ) nak bakar bangunan MCA tu terjemahkan.....baca jangan tak baca ....nanti kot orang kampong kato ekau semuo tak poyi sekolah tinggi lak....!

Rencana Asal:

* A Christian Chinese Malaysian, fully committed and loyal to our beloved country, I was engulfed by sadness on the 43rd anniversary of our independence.

What and how do I celebrate? The independence of the judiciary? Good governance? The tender system? Free speech? Freedom to assemble peacefully? Free press? Prestigious concrete structures like the Petronas Twin Towers, KLIA and Formula One track circuit? Development concentrated in the capital cities at the expense of small towns and rural areas? Selective prosecution and political persecution?

The sad fact is that we now have a political monopoly ruling everyone and everything. Taxi drivers may not display anything that reveal their political sentiments. Students, teachers and government employees cannot express their true feelings or state their stand. They are unceasingly warned of action that would be taken against them, even transfers, dismissal or expulsion. They must remain silent; they must not be present at any rally.

The police will not issue permits to Malaysians who wish to assemble to voice their dissent, thus rendering illegal all gatherings in opposition to the powers that be. But if you are Umno Youth, no arrest is made if you demonstrate.

No group of citizens, no matter how patriotic to the country and how sincere their motives, should presume they could raise questions about government practices. For before they can get a proper hearing, they are liable to be branded as racist and get a special mention in the National Day message.

No government scholarship will be provided to known dissenters. If you are doctors in the historic state of Malacca and are critical of the powers that be, you may no longer serve as a panel doctor to any government agency.

Any company known to have made contributions to the opposition parties (whose existence and role are provided for by the constitution) will not be eligible for government contracts.

And who is responsible for the country's woes? The foreigners, of course. They seek to "recolonise" us.

And what do we read in the papers on Aug 31? The people must not play up racial sentiments. And this from the leader of an ethnic-based political party.

As a true Malaysian, I share these articulated sentiments: no politics of race or hatred. Yes, these are threats to peace and harmony. They will destroy the nation.

But who are the perpetrators of such hatred? Was it love which motivated the then Inspector-General of Police to assault a person in police custody who was blindfolded and handcuffed? Shall we blame the foreigners for this too? Or the opposition?

And why was this person in police custody in the first place? Who was it who went all out to jail his political rivals instead of allowing, as provided for by his own party constitution, an election of office bearers? If you have something against a rival, why don't you let the party choose between the two of you, have a civilised contest and defeat him or her by your own strength, popularity and morality? Since he or she is so immoral and you are so moral, why then are you so afraid to meet him or her in a proper contest? Who has subjected our beloved country to such a disgraceful, distasteful, dangerous episode in our history?

Our 43-year old nation fully deserves, desperately needs a government that is credible. I desperately want to believe, to be proud of my country's government. But help me, somebody ... MCA, MIC, or Umno. Please help me to see the credibility of, the justice of sentencing the chief of police to two months' imprisonment for assaulting a prisoner in his safe-keeping, and nine years' imprisonment to the person he had assaulted for alleged s###my.

How is it that suddenly s###my is ranked so high in our national interest? Much, much higher, it seems, than the allegation made in court by the immediate past head of the Anti-Corruption Agency that the leader of the government had himself ordered a halt to the investigation of a case. To-date, no inquiry into this allegation has been commissioned while the said alleged s###my was relentlessly pressed as if the very life of the nation had depended on it.

If indeed s###my is of such high security risk to the nation, is the police going to secure the nation from such a serious threat by arresting all Malaysians of a certain sexual preference, for therein must lie the solution to the country's woes?

And if four impeccable eye-witnesses to the crime cannot be found, bypass the Syariah court even if the accused and accuser are Muslims. Just do it in the civil courts where the requirements are far easier to satisfy. Just one person's word against the accused is enough for conviction. And you don't even have to remember the exact date when the act was committed.

On Aug 31, away from my family and alone in my office on a public holiday, I wept and wept. Not for myself. But my children; and their children to come. I am so sorry that as their father, I have been too selfish and afraid and apathetic to bring about the necessary and desirable change that will secure the future for them in which all Malaysians, not just those with powerful connections, will benefit from the vast potential of the country.

A Malaysia in which they would be free to voice their feelings, be it of agreement or disagreement. Free to associate with any person or body, regardless of race, religion or political affiliation. Free to accept or reject. Free to contribute to the way their country is run. Free to say yes or no. Just as they are now free at home to differ from their parents and therefore free to grow and be themselves.

May God have mercy upon our beloved country.*

Beh Sai Kong
Tak boleh cakap...?