Laman Webantu   KM2A1: 2699 File Size: 5.7 Kb *Berfikir Panjanglah - Rupanya Kita Sudah Jauh Terbabas?
By Amin Sapiro

3/9/2000 9:11 pm Sun

Amin Sapiro (mengesat mata)

BERFIKIR PAJANGLAH - RUPANYA KITA SUDAH JAUH TERBABAS?


Di Terengganu, saya bertuah menemui seorang ulamak yang semua orang kenal (tak payah saya terangkan).

Beliau bercerita perihal Nabi Musa a.s. yang baru saja selesai menyeberang Laut Merah dengan kudrat Allah swt. Konvoi Yahudi yang terseksa selama ribuan tahun dibawah kekejaman Firaun begitu bangga dengan kemerdekaan yang di kurniakan Allah swt.

Berduyun-duyunlah mereka berjalan ke arah Madyan - sebuah negeri yang aman. Masing-masing berbangga dengan Kemerdekaan yang baru saja dikecapi.

Tetapi, belumpun sampai sekerat hari, mereka yang baru terselamat itu mulai terasa penat dan perut mereka lapar. Musa a.s. dengan segala mu?jizat yang dilimpahkan Allah swt. telah membuktikan bahawa rahmat sebenarnya datang dari Allah. Oleh itu, kepadaNya lah seharusnya mereka sujud bersyukur tanpa memikirkan sebarang yang lain selain dari Allah - yang berhak disembah!!

Malangnya, syaitan yang sudah mulai merasuk hati mereka, orang yang tidak beriman itu kembali sesat. Tersebut kesah seorang diantara mereka telah engkar dengan meminta Musa a.s. supaya membuat sebuah berhala supaya mereka beramai menyembahnya. Kununnya, sudah menjadi tradisi masyarakat yang membudayakan penyembahan berhala untuk mendapat restu segala permohonan.

Musa a.s. dengan berang marah bagai serigala, bertanya kepada mereka (ditafsirkan), ?Apakah ini balasan kalian kepada Allah swt yang telah memerdekakan kalian dari seksa dan penyembelihan kaum yang dilakuakan oleh Firaun sejak ribuan tahun? Belumpun ghurub matahari, kalian sudah beralih aqidah dan berbalik menyembah berahala yang ditegah??.

Saya termenung memikirkan. Geleng kepala saya seorang diri. Rakan saya bertanya, ?Mengapa Wak Amin?? Saya tidak menjawab kerana saya tidak dapat menyatakan perasaan bersalah saya kepada diri sendiri selama ini.

Petang itu saya ditanya lagi. Saya jawab, ?Saya sudah melalukan terlalu banyak dosa dan kesilapan. Saya tidak tahu bagaimana saya berpatah balik ke belakang?.

Beliau bertanya, ?Mengapa begitu sekali??.

Saya mulakan cerita saya - dan saya luahkan dengan hati yang terbuka. Kata saya???

[?..Amin Sapiro adalah antara ribuan orang yang paling gigih meletakkan UMNO kemercu kejayaan. Saya berbangga. Saya berhasrat untuk meneruskan perjuangan itu demi tanahair, bangsa dan agama. Kemerdekaan kita wajib diisi dengan keringatan dan cekangan mata. Akhirnya sedikit sebanyak saya berjaya mencapai niat baik itu.

Malangnya, pemimpin UMNO sudah tersilap menjadikan parti itu sebuah ?tugu berhala?. Ia disembah dan dipuja hingga lupa bahawa ada pemimpin yang seakan-akan mengakui dirinya seperti ?Latta?. Dengan kepintaran lidah setengah puak berpidato dengan ritorika dan agenda yang menghasut; maka dituntutlah rakyat supaya mengucapkan ?terima kasih? - diubah kepada ?bersyukur? pula.

Padahal, ?Latta? tidak mempunyai kuasa apa-apa. Jauh sekali ?berhala? yang mereka buat dengan tangan sendiri?..?.

Teman itu bertanya kepada saya, ?Lupakan segala itu, Wak Amin. Allah swt. maha Pemurah lagi Pengasihani. Serahkan kesalahan kita untuk diampuniNya?.?

Saya menjawap dengan pantas?.?TIDAK! TIDAK! Jika tangan saya adalah antara tangan-tangan yang membina ?berhala? itu. Jika si ?Latta? itu cuba menjiwai ?berhala? yang merosakkan aqidah itu?.. adalah tanggungjawab saya dan teman-teman sama-sama meruntuhkan kedua-duanya sebagai membayar kesalahan kami.

Saya beriltizam dengan rohani dan jasamani saya untuk menggerakkan seluruh kewujudan ?Berhala dan Latta? ini dari muka bumi Allah.

Saya akan gantungkan kapak yang sebilah ini ditelinga ?berhala Latta? yang dipaksakan rakyat menyembah!!

Apa guna rezki yang dikurniakan Allah swt., ilmu yang pelajari, tubuh badan dan minda saya sihat walafiat jika saya berpeluk tubuh dan memandang sahaja saudara-saudara saya dipesongkan aqidah dan nawaitu mereka oleh ?Latta? yang ?mahaSESAT? lagi menyesatkan.

Waktu saya menulis ini, airmata saya menitis melihat pelbagai maksiat yang makin berleluasa menjadi amalan dan piagam ?berhala? yang dipaksakan supaya disembah oleh si ?Latta? keparat!!

Saya masih berdoa semoga Allah swt akan merestui perbuatan saya kali terakhir ini, dan mengikis dosa saya yang tidak dapat saya ampuni sendiri.

Saya akan berusaha ?menegakkan Keadilan dan menumbangkan Kezaliman? yang makin berleluasa ditengah-tengah masyarakat yang beraqidah!! Insyaallah?.!!

Allahu Akbar!

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO atas Pagar Berduri)