Laman Webantu   KM2A1: 2646 File Size: 6.9 Kb *Kategori Berita Mengikut Istilah Dr Mahathir
By Amin Sapiro

26/8/2000 9:33 pm Sat

Amin Sapiro (sanggah kenyataan Mahathir) KATEGORI BERITA MENGIKUT ISTILAH DR. MAHATHIR


PERTANYAAN wartawan akhbar arus perdana yang menemuramah Dr. Mahathir di lapangan terbang KLIA (sekembalinya dari London? Bukan Afrika?) banyak membangkit soalan yang diyakini berpunca dari sumber laman pro-reformasi.

Apabila beliau ditanya oleh pemberita mengenai surat pekeliling yang disiarkan di laman reformasi kononnya Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan UMNO mengeluarkan arahan melarang kakitangan mahupun peserta program parti, Barisan Nasional dan kerajaan daripada memakai kopiah putih, berjanggut dan berserban putih, Dr. Mahathir berkata:

''Ya...itu laman fitnah bukan laman reformasi. Tujuannya hanya untuk membangkitkan kebencian kepada kerajaan dan tidak hairanlah dia membangkitkan tuduhan-tuduhan yang semacam itu.''.

Kena Tepat Ke Batang Hidung (Besar?)

Kita tidak mahu mempertikaikan tafsiran Dr. Mahathir kerana seperti ulasan beliau selanjutnya, ''?.orang macam itu, kita tidak boleh nak kata apa lagi?. Hehehe.. sebenarnya, Mahathir lah tuuu?..!!

Betul?!! Betul..tu wahai memanda Perdana Menteri. Bagi anda berita-berita yang tersiar dimana-mana adalah terbahagi kepada tiga (3) kategori. Kategori pertama ialah berita PLASU, kedua: KURANG BENAR dan KURANG PALSU, dan ketiga: Berita BENAR..!

Bagi Dr. Mahathir, berita BENAR adalah berita PALSU, dan begitulah sebaliknya - lebih-lebih lagi kalau datangnya dari pembangkang atau musuh politik beliau. Contohnya ialah sebuah berita yang tersiar dan tersebar luas di laman-laman pro-reformasi mengenai ?pencekeramaan? Hamid Albar dengan orang kanan Barak (PM Yahudi) dianggap palsu oleh Mahathir. Ternyata akhirnya ia adalah benar.

Berita mengenai ?Bapak Anjing? membaham Datuk Seri Anwar di lokap Bkt. Aman dinafikan oleh Dr. Mahathir dan PR sekongkolnya Rais Yatim (kini bertaraf Menteri) bermati-matian - sebaliknya dituduh mentah-mentah dan tersebar luas di beberapa laman pro-reformasi. Akhirnya terbukti BENAR!!

Tidakkah itu bermakna berita yang tersebar di laman pro-reformasi adalah himpunan berita-berita BENAR yang sengaja dinafikan oleh Mahathir dan regimnya sebagai PALSU?

Kita Tanya Mahathir

Kadangkala, daripada bertanya kepada Dr. Mahathir lebih sukar kita mempercayai jawapan beliau. Lebih baik kita bertanya saja kepada ?hud-hud?..pasti kita akan dapat yang benar..!! Hehehehe?.!!

Kita akan bertanya seperkara ini: Adakah apa yang diberitakan di laman pro-reformasi bahawa Datuk Shafie Yahya mengaku di mahkamah yang Dr. Mahathir mengugut beliau supaya jangan meneruskan siasatan terhadap Ali Abol Hassan?

Tidakkah tafsiran penulis reformasi mengatakan bahawa ?Dr. Mahathir adalah pelindung kepada puak UMNO yang melakukan rasuah dan penyelewengan??.

Kita dikalangan penulis laman reformasi tidak mahu menuduh sesuatu tanpa mengerti bahawa fitnah itu adalah ditegah Allah swt. Mungkin Mahathir merasa ?menafikan? kebenaran itu adalah ?ibadah? pula baginya. Kalau begitu sah lah ?Mahathir = MahaFIRAUN?.

Rata-rata penulis laman reformasi mentafsirkan keengganan Dr. Mahathir ke mahkamah adalah satu pengakuan tidak secara langsung bahawa beliau adalah ?penjenayah? yang terlibat dengan KONSPIRASI menjatuhkan DS Anwar. Jika Dr. Mahathir ?deny? begitu bersungguh-sungguh, apa kata beliau bukti sangkaan penulis itu ?palsu? dengan merelakan diri beliau datang ke mahkamah menjadi saksi Kes DS Anwar?

Kenapa beliau membuat pelbagai ragam dan berkarenah - disebalik undang-undang yang sengaja dipatah-riukkan? Tidak Mahathir ini seorang PEMBOHONG paling berpuaka?

Jadi, memang adillah rakyat sekarang jika mereka makin tidak percaya kepada sebarang cakap si haprak tua Mahathir Kutty @ Raja Mandeliar ini. Jika selama ini UMNO Barua(a) adalah himpunan ?Kitul-Kitul?nya, apa salahnya sekali persetua Mahathir sendiri mengakui bahawa diri beliau adalah ?PENJENAYAH nomor Wahid? dalam dunia?

Mahathir Memang Berlidah ?Paria?

Rakyat dan penulis laman reformasi tidak akan berhenti ?melanyak? Mahathir sekalipun mayat beliau dihumbankan ke dalam bumi. Seperti Hitler dan sekongkolnya, sejarah hidup Mahathir akan ditulis, sebagai peringatan generasi di masa muka. Paling kurang rakyat akan dapat membedakan antara ?penyangak? dan ?pejuang?. Mungkin ada anak kita akan buat tandas dipinggir kubur Mahathir, sebagai meluahkan kebencian yang meluap-luap!!

Lidah Mahathir hari ini sudah terjelir panjang se depa. Jangan cuba nak bercakap benar lagi, kerana bagi rakyat semua yang Mahathir kata dan lakukan adalah ?agenda? busuk yang berudang dibalik batu.

Kalau begitu tafsiran rakyat, eloklah Mahathir UNDOR saja! Jika tidak, ?hang MAMPOIH tak dak oghang menangih mengogoi.. Mungkin adalah ?ca ya nun alif? macam Peik Khing dan sekongkoi hang taukeh judi Genting Highlands yang dok tafakur. Tapi anak-anak reformasi yang kena hambat di Masjid Negara dan jalan depan Mahkamah, pasti akan menadah tangan mengucaupkan ?syukran?ya Allah, syukran..!!?.

Apa pasai ?syukran?? Sebab ?si tua kutuk tu dah ?jalan?..!? Hahaha?. Bila lagi, hah? Nak tunggu lepas tahun 2003?

Pesanan:
Kalau boleh Zainuddin Maidin tolong sampaikan salam penulis laman pro-reformasi kepada Mahathir dan editor Utusan Malaysia dan semua akhbar arus perdana bahawa kami disini sihat-sihat aja. Apa kabar kawan-kawan disana? Hahaha? masih ada pembaca yang percaya tulisan anda? (mungkin anda kenal siapa Amin Sapiro, kan? Kawan lamo laaa? anak Jawa suku Mantaram..hihihih..!!)

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO atas Pagar Berduri)