Laman Webantu   KM2A1: 2642 File Size: 16.1 Kb *TJ MGG: Lee Kuan Yew Datang Bertandang
By Marhain Tua

26/8/2000 4:41 pm Sat

MGG62

Lee Kuan Yew Datang Bertandang
(MGG: Mr. Lee Kuan Yew Comes A-Calling)


(Tulisan asal dalam Bahasa Inggeris muncul di akhbar HARAKAH terkini)

Lawatan empat hari Mr. Lee Kuan Yew ke Kuala Lumpur telah menggegarkan masyarakat Melayu lebih kuat daripada yang harapkannya. Seperti biasalah, lawatannya dan juga pendapatnya mengenai negara jiran Singapura memberikan penjelasan mengenai hubungan dua hala , bukan mengikut cara yang diminatinya, tetapi mengikut keadaan yang sebenarnya. Yang menyelamatkan keadaan ialah cara dia berfikir, cara dia berhati-hati memilih perkataan untuk dituturkan, kematangan yang dipaparkannya dan kepintarannya menonjolkan gelagat seorang mahaguru politik.


Orang-orang Melayu yang hadir meliuk-lintuk (kerana malu atapun merasa tidak selesa) di tempat duduk mereka. Sikap ini amat menyerlah ketika mereka mendengar syarahannya di Institue of Strategic and International Studies (ISIS). Sessi pertemuannya dengan wartawan tempatan tentu sekali memberinya satu keyakinan akan kemunculan arus gelombang reformasi di negara ini. Dia memang berhati-hati dalam menyerlahkan pendapatnya. Yang amat menonjol sekali, apa yang disebutkan itu memang menarik minat sesiapa yang mendengarnya.


Selama empat hari dia bertandang di Kuala Lumpur dia telah membuat pembertulan kepada wawancara yang diberikannya kepada New Straits Times kerana menyedari betapa Perdana Menteri Mahathir Mohammad tidak mampu berkuasa lebih lama lagi , selagi musuh ketatnya sanggup terus melawan dan selagi beliau dianggap sebagai icon politik parti pembangkang, terutama sekali PAS.

Sikap penulisan yang ditunjukkan oleh laman lidah pengarang akhbar perdana telah mencuit kesedaran spontan Mr. Lee betapa pihak pentadbiran negaranya telah kehilangan arah tentang budaya Melayu di tanah besar hingga dia semakin yakin betapa akan munculnya sebuah kerajaan yang tidak mungkin diterajui oleh Barisan Nasional. Pendapatnya itu apabila diterbitkan telah menggusarkan beberapa pihak.


Orang Melayu yang hadir ketika itu ataupun yang hanya mendengar berita itu kemudiannya tentu tidak boleh mengambil hati ataupun merajuk dengan apa yang dikatakannya, betapa pun pedih kata-katanya itu. Dia telah mengimbau pengalaman kerajaannya yang mencuba memodenkan orang Melayu di Singapura. Dia menggelengkan kepalanya ketika menggambarkan betapa susahnya memimpin masyarakat Melayu untuk keluar daripada kepompong kepercayaan mereka. Dia merasa hairan kenapakah orang Melayu yang berpandukan ajaran Islam itu lebih selesa bergerak dan maju mengikut rentak pilihan mereka, tanpa memikirkan rentak globalisasi yang datang bertandang. Mr. Lee kerap mengulangkan pendapatnya mengenai Tenggara Asia yang dipengaruhi oleh ajaran Konfusius dan Tenggara Asia yang dikuasai oleh ajaran Islam. Begitu juga dengan krisis yang melanda rantau ini pada 1997-98 yang memungkinkan peluang untuk memperbaiki keadaan berbanding dengan keadaan pihak yang mudah terperanjat dan akhirnya mencari lindungan ke dalam kepompong budayanya.


Namun, pendapat Mr. Lee itu telah memberikan gambaran betapa beliau gagal memahami pemikiran Islam, apatah lagi pemikiran orang Melayu.


Pihak akhbar telah membuta laporan akan kritikannya terhadap Perdana mengeri Mahathir Mohamad, mengenai kesilapannya terhadap mantan timbalan perdana menteri yang dipenjarakannya itu, dan jurang kredibiliti yang berlaku di antara pentadbirannya dan para pengundinya. Inilah pertama kali sejak bertahun lamanya rakyat negara ini mempunyai peluang membaca kritikan yang dibuat pelawat dari luar negara. Kesannya telah memerangkap Perdana Menteri yang selama terlalu kuat kuasanya terhadap pentadbirannya. Ternyata beliau terperangkap dalam jerat yang dipasangnya begitu lama. Mr. Lee telah memberikan bayangan betapa masalah yang dihadapi oleh Perdana Menteri itu adalah bukan sebarang masalah lagi.


Di waktu yang sama Mr. Lee telah menyatakan amarannya kepada masyarakat Cina agar jangan bergantung harap sangat kepada Mahathir dan juga Barisan Nasional. Amarannya itu ditujukannya juga kepada mereka yang berada di Singapura. Secara berhemah beliau telah menyindir orang Melayu bahawa konsep hubungan dua hala itu datangnya daripada keupayaan memahami pandangan pihak yang lagi satu dan kepada keluhuran untuk mengotakan apa yang dijanjikan. Nampak sangat beliau masih belum memahami pendirian orang Melayu sambil berfikir ia tidak akan berubah dan perlu diserang secara berterus terang. Samada tindakannya itu sesuatu yang bijaksana, belum pula di ketahui lagi.


Mr. Lee merasa tertekan dengan kewujudan satu jurang besar disebabkan kisah yang menimpa Anwar dan disebabkan kesilapan seorang pemimpin membuat perhitungan mengenainya. Dia masih tidah faham kenapa rakyat negara ini semakin tidak mempercayai pemimpin mereka, terutama sekali dalam episod Sauk. Dia tidak faham kenapa perlunya diadakan lakonan semula (episod senjata dalam Pajero) yang bertujuan hanya sebagai sindiran semata-mata. Malahan dia menjadi terkejut dengan sikap orang Melayu terhadap pengadilan feudal di mana seorang pemimpin itu boleh membunuh tetapi tidak boleh mengaibkan seseorang pejuang. Inilah yang membuatkan beliau berada di pihak yang menyanggah seorang perdana menteri.


Akan tetapi, Mr. Lee memang tidak berapa arif tentang masyarakat Melayu. Pada satu ketika dulu dia pernah menganggap masyarakat Melayu di Singapura sebagai barisan ke-lima kepada orang Melayu di Malaysia. Begitulah juga yang dianggap oleh orang UMNO terhadap masyarakat Cina di Malaysia sebagai berkaitan dengan PAP. Orang Melayu dan juga kaum Cina seperti juga Malaysia dan Singapura mula bergerak ke arah bertentangan sebaik sahaja Singapura keluar daripada gagasan Malaysia pada tahun 1965. Namun, perasaan benci-membenci yang tertanam secara semula jadi itu, walaupun cuba diselindungi oleh kepentingan politik dan keluhuran didikan kerap menghantui usaha keceriaan perhubungan dua hala.


Ramai pegawai kerajaan yang merasa tersinggung dengan sikap terus-terang Mr. Lee itu. Tidak begitu halnya dengan golongan muda Melayu yang berpendidikan tinggi. Golongan ini memang tidak memihak kepada kerajaan kerana bosan dengan sikap kerajaan yang mahu mereka bersyukur sampai mati, seolah-olah mahukan mereka terus merasa berhutang budi kepada pihak yang memerintah laksana makhluk jin yang terperangkap dalam balang. Inilah Malaysia yang satu hari terpaksa dihadapi oleh Singapura.


Kedua dua negara ini berkemungkinan mempunyai pemimpin yang tidak pernah berkongsi pengalaman yang sama. Pegwai kerajaan dari kedua buah negara berpendapat ini akan merupakan batu penghalang yang lebih besar nanti. Mr. Lee telah menceritakan secara panjang lebar bagaimana para pemimpin negaranya amat mudah menggunakan telefon untuk menghubungi bekas sahabat baiknya Tun Abdul Razak yang ketika itu menjadi Perdana Menteri. Apabila Tun Razak mati, hubungan istimewa seperti itu tidak lagi dikecapinya dengan mereka yang menjadi perdana meneri seterusnya. Beitu jugalah halnya yang dialami oleh menteri Singapura yang masih muda.


Tetapi, masa silam yang dikongsi-sama tidak menjanjikan masa hadapan yang dapat dikongsikan. Singapura telah keluar daripada gagasan Malaysia sedangkan para pemimpinnya mempunyai hubungan persahabatan yang lama sejarahnya. Saya berani katakan, kalaulah Mr. Lee mempunyai kematangan berpolitik seperti yang ada padanya sekarang, dia sudah tentu tidak menarik Singapura keluar daripada Malaysia. Tidak banyak yang dibincangkan mengenai keadaan perhubungan dua hala. Perkara ini memang sensitif dan tidak ada yang penting akan berlaku selagi Perdana Menteri Mahathir masih lagi berkuasa. Lagi pun dia sedang menghadapi masalah yang lebih besar lagi untuk mampu terus bertahan.


Mr. Lee memang tidak pun mengusik perkara ini. Tetapi jauh dilubuk hatinya tentu ada kesedaran betapa orang Melayu di masa depan akan lebih berpengaruh yang perlu ditangani oleh orang Cina di Singapura. Kebanyakan pentadbir Singapura mempunyai sikap patriotisma yang ditanam berdasarkan ajaran yang direncana melalui komputer.'Dilema Melayu' yang dihadapi oleh Cina Singapura adalah sama hebatnya dengan 'Dilema Cina' yang perlu ditangani oleh orang Melayu di Malaysia. Seperti yang dianggap oleh orang Melayu masakini, Mr. Lee tidak fikir akan berlakunya satu penyatuan di antara kedua dua negara itu di satu hari nanti.

Sudah tentu sekali perkara ini tidak akan berlaku selagi golongan pemimpin yang masih ada di dua negara itu masih lagi berkuasa.
Diterjemahkan oleh -MT-
26 Ogos, 000


From: M G G Pillai
Subject: [MGG] Mr Lee Kuan Yew Comes A-Calling (fwd) Date: Fri, 25 Aug 2000 16:42:47 +0800 (SGT)

This appears in my column in Harakah this week, dated 25.8.00--------------------------------------

Harakah Column

MR LEE KUAN YEW COMES A-CALLING

M.G.G. Pillai


THE SINGAPORE senior minister, Mr Lee Kuan Yew's four day visit to Kuala Lumpur last week shook the Malay community more than he and it bargained for. As usual, his visits to, and comments about, Singapore's neighbours clarifies bilateral ties, not in the way he wants it but in the reality of it all. What saved it is his reflective tone, his as usual careful choice of words, the wisdom he exudes, the schoolmasterly tone of a political Mr Chips. The Malays were squirming in their seats, especially at his lecture at the Institute of Strategic and International Studies (ISIS). His talks with local journalists must have convinced him of a "reformasi" in the making. He was discreet in his assessment, but the import of what he said struck home to all who listened.

The four-days in Kuala Lumpur made him revise his views in his interview with the New Sunday Times, realising soon after he arrived that the Prime Minister, Dato' Seri Mahathir Mohamed, could not sustain his rule so long as his nemesis fought the hard fight and is now the political icon of the opposition parties, especially PAS. The high moral tone of mainstream newspaper editorials and comment reflected Mr Lee's quick realisation that the administration is out of touch with its Malay cultural hinterland, and raised the prospect of a future government led other than by the National Front. That the published comments discomfitted the administration is in no doubt.

The Malays in the audience, and elsewhere, could not take umbrage at what he said, however distasteful. He referred to his government's difficulties with bringing the Malays in Singapore into the mainstream, shaking his head at having to bring them kicking and screaming out of their reluctance to break out of their millieu. This reflected his amazement that the Malay, with Islam as his guiding principle, prefers to move at his own pace, globalisation or not. He kept pointing out the differences between North East Asia of Confucian states, and the Southeast Asia of Muslim states, how in one the East Asian crisis of 1997-1998 was an opportunity to reform, in the other an occasion to react in shock and reel into their cultural coccoon. But his views also reflected his inability to understand the Islamic mind, more so the Malay.

The newspapers reported his critical comments on the Prime Minister, his errors of judgement vis-a-vis the jailed former deputy prime minister, Dato' Seri Anwar Ibrahim, the credibility gap between his administration and its electorate. Malaysians got to read of critical comments by a visiting foreign leader for the first time in years, especially in the mainstream media. The Prime Minister's tenuous hold on the administration suffered even more after his critical comments, trapped as he is in a quagmire of his own making. It is no more, Mr Lee suggested, a David-and-Goliath struggle, but one between Athens and Sparta.

His public comments, at the same time, warned the Chinese community about not putting all their eggs into the Mahathir and National Front basket. Not just to those in Malaysia, but in Singapore as well. And subtly hinted to the Malays in Malaysia that bilateral ties come from a perceived understanding of the other's perspective, and the absolutes in a binding contract. He still does not understand the Malay perspective, but accepts it is here to stay, and therefore to be dealt with frontally. Whather that is wise is a different matter altogether.

The divisiveness the Anwar affair cast on the Malay landscape, made worse by a leader's misjudgements, shook him most. His comments made clear the leaders are disbelieved, could not understand the need for a government to re-enact an arms heist that offered little but derision. Even more alarming to him is the Malay's ingrained sense of feudal justice, in which the feudal leader may kill, but never humiliate, a territorial chief, that this more than any other drives him in its opposition to the Prime Minister.

But then, Mr Lee never understood the Malay community. He regards, or at least did at one time, the Malays in Singapore as a fifth column for the Malays in Malaysia, as UMNO believes, or once did, the Chinese in the peninsula are to the PAP. The two races, and the two countries, moved in opposite political directions after Singapore left the federation in 1965, but the inherent xenophobia, however masked by political realities or education, comes to the fore, often for the most irrelevant of reasons, to frustrate bilateral relations.

Officials viewed Mr Lee's schoolmasterly tone even offensive, but his statements struck a sympathetic chord amongst the younger, more educated, less pro-government Malays who resent their government's insistence on life-long gratefulness, tying them to an outmoded policy that tries to put the genie back into the bottle. It is a Malaysia Singapore would have to come to terms with. The two countries would soon have leaders who do not have a shared past. Officials in both say this could be a harbinger of more problems. Mr Lee takes great pains to point out that once the leaders of the two countries could get on the phone to speak to his college mate, Tun Abdul Razak, then Malaysian prime minister. He did not have that relationship with Tun Razak's successors. Neither do the younger ministers.

But a shared past need not ensure a shared future. Singapore left the federation despite the personal equation the leaders of the two countries had with each other. I dare say that if Mr Lee had the wisdom then he has now, Singapore could well have remained in the federation. Little discussed within the ambit of Mr Lee's remarks is the state of bilateral ties. That remains equivocal as ever, with no movement expected so long as the Prime Minister is in office: he has much weightier problems of political survival.

Mr Lee did not talk about this, but deep in his intellectual firmament must be the realisation that the political Malay in the future, with no shared ties, would be more than a match for a largely Chinese administration in Singapore whose manufactured patriotism presumes an unnamed enemy to strengthen it within a computerised mindset. The Singapore Chinese's Malay Dilemma is as serious as the Malaysian Malay's Chinese Dilemma. Much as he would discount it now, he cannot, as the Malay cannot, of a possible reunion of the two countries in the distant future. But not while the present political leaders in both countries are still around.

M.G.G. Pillai
pillai@mgg.pc.my