Laman Webantu   KM2A1: 2638 File Size: 4.0 Kb *Re: Jepun Kata: Rakyat Malaysoa ?Erection? 5 tahun Sekali!
By Amin Sapiro

26/8/2000 12:47 am Sat

JEPUN KATA: RAKYAT MALAYSIA ?ERECTION? LIMA TAHUN SEKALI!


?Kawan lamo? saya Hj. Mohammad Nor - semasa kami berkhemah di Laman Perdana ?KM2? yang dikendalikan sdr. WebAntu adalah antara sahabat kami yang bercakap berlandaskan Al-Quran dan Hadis. Berbeda sikit dengan kawan kami lagi satu sdr. Kubang Pasu. Beliau ini adalah penulis paling serius antara kami.

Tanya Ummi Nasuha, tahulah macamana gembirannya kami sekelompok bercanda bagai ?boy scout and girl guide? sedang lompat-lompat main ?camp-fire?. Masing-masing dengan gelagat dan acara yang menjadikan satu laman WebAntu lenyap masuk jadi arkib?!!

Hari ini saya terbaca komen ?Kawan lamo? saya Hj. Mohammad Nor sebagai thread jawapan. Beliau mempersoalkan seperkara yang kadangkala kita lupa dari ingatan. Memang betul kata beliau, Mahathir tak akan peduli walau ISNA, Professor dari Cambridge atau ?Nobel Prize Winner? boikot belia. Kalau Jepun boikot, baru Mahathir ?menggeloh?. Hehehe?!!

Tapi ada lagi satu orang yang Mahathir takut dalam politik. Orang itu ialah Hj. Subky Latif - pemimpin PAS yang nayris-nyaris menyebabkan Mahathir ?tumbang antan?.

Seperti Mohamad Sabu yang sanggup ke tepi pantai Kuala Kedah menunggu nelayan pulang untuk berceramah, Pak Subky ini sanggup meredah bendang - relung demi relung, menemui si Pak Mat dan Mak Yam sambil bertanya khabar.

Berbanding Dr. Mahathir yang cuma bercakap melalui televisyen RTM dan TV3, pakai bush-jacket atau coat bertali leher - kebanyakan orang bendang dah muak dengan karenah Wakil Rakyat UMNO macam Mahathir - cuma berkempen bila eleksyen dekat nak tiba saja.

Kepada Tuan Hj. Mohammad Nor, saya ucapkan terima kasih kerana mengingatkan saya. Sebenarnya orang Jepun pun dah lama sedar, sesungguhnya Mahathir dah tak masuk ?buku shampoa? mereka. Malangnya surat kabar Amno dan TV M?sia tak habis-habis nak bohongkan rakyat. Kunun negeri kita dah kembali kaya semula. Mungkin agenda surat khabar Amno pun ada agenda ?udang disebalik batu? juga.

Tapi kalau bercakap dengan korporat Jepun, mereka semua kata?..?Korah..korah? itu Mahadey-san? nomor satu Bagero punya orang nooooo~~~~!!?

Tu sebab spare-parts Proton Saga banyak ?Made in Taiwan? dan impot dari Siam. EON bohong kata, ini spare-parts orginal punya.. Pakai 3 bulan dah jahanam. Nama Jepun busuk, langsung CEO bungkus cabut pulang setelah bertekak dengan Rafidah!!

?Look East Policy? pun dah tinggal cerita ?lamo? saja. Jepun ajar budak-budak kita setakat ?cuci plug? aja.

Yang teruk lagi, Jepun tak nak bagi duit Mahathir nak pijam. Macamana si penyangak tua ni nak bayar, sebab semua duit Mahathir pakai nak beli spare-parts Global Express, membuat renovation dan membetul atap Mahligai Putra Jaya yang dah mula bocor di landa taufan BA & KeADILan.

Kita tunggulah Pak Aji ya? selepas tahun 2003/4, kita cakap kat orang Jepun, ?Sekarang itu Bagero-san kita sudah kasi masok dalam penjara Sg. Buloh. Ini keputusan rakyat punya ?erecton? (election?hahaha..!!)?.


Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO atas Pagar Berduri)