Laman Webantu   KM2A1: 2600 File Size: 4.7 Kb *Sedutan 'buku': Umno - Political Relics of the Past
By Amin Sapiro

21/8/2000 6:48 pm Mon

Persoalan: ?UMNO - THE POLITICAL RELICS OF THE PAST?

The topic itself adalah satu cabaran paling serius kepada UMNO Baru selepas UMNO Asal terbatal.


Extract 1:

Apakah UMNO yang diurusatur oleh Mahathir benar-benar mencerminkan perjuangan dan aspirasi UMNO yang diwarisakan oleh pejuang anti-Malayan Union.

Lihat sekarang jauhnya UMNO ?mahathir? ini menyimpang dari rel perjuangan sebenar. Kaji aspek politik, sosial dan ekonomi yang menjurus jauh dari perjuangan asal. Lihat Perlembagaan UMNO Baru yang ditulis dengan pelbagai pindaan yang menurut ?kelentong? seorang Presiden yang pentingkan diri sendiri dan jongos-jongosnya. Macam-macam soalan lagi yang bakal diteliti dan kesemuanya sangat menjijikkkan.

Lihat bagaimana undang-undang negara yang diperlembagakan, semudah itu dipatah-riukkan oleh Mahathir laknatullah. Lihat bagaimana ugama Islam sedang diproses semula untuk disekularkan.

Tunggu. PASTI akan timbul analisis berberapa cendekiawan yang akan menulis secara terbuka untuk menyambung wadah dan tuntutan rakyak banyak supaya seluruh institiusi di negara ini amat perlu diREFORMASIKAN.

The public thinking is one, and only one: ?UMNO - THE POLITICAL RELICS OF THE PAST?. Should UMNO Baru(a) cannot contain Malay's demand... You should count your steps to hell!!

UMNO, pls respond - whoever they are called intelectuals. People don?t care damn you all are. You all are just SHIT? as you all are!!
Extract 2:

UMNO Baru(a) ciptaan Mahathir tidak akan kekal setelah tembelang Mahathir dan biawak-naganya terus menerus membaham hak rakyat. Kaum bukan Melayu dan bukan Islam sudah makin nampak bahawa arus politik yang dijuruskan oleh parti bergelar ?UMNO? ini sudah tidak ada identiti yang cocok untuk rakyat semua.

Perjuangan rakyat bukan lagi setakat mengeluarkan Anwar dari penjara saja. Rakyat sendiri mahu melepaskan diri, negara dan bangsa yang berbeda budaya dari dicengkam oleh sebuah kelompok pemimpin yang sudah hilang identiti kepimpinan mereka.

Rakyat sudah menyedari hakikat bahawa, analoginya, UMNO dan Barisan Nasional adalah sebuah patung besar yang melayang di awang-awangan saja. Tetapi isinya kosong, cuma angin panas berkimia. Perhatikan, talinya terikat dibumi rakyat. Tiba masa, rakyat akan runtun UMNO kebawah. Akan diinjak hingga kempis?. WAKTU itu BA akan dilepaskan ke angkasa!!Extract 3:

Sebenarnya Mahathir cuba berusaha sedaya upayanya untuk mengalih pandangan rakyat kepada kes-kes ?Criminal Breach of Trust? yang selama ini dah terbongkar. Pelbagai ?sandiwara? telah lakukan. Ada yang dilakukan semula bagi tayangan perdana TV3. Malangnya, lakunan begitu menjadikan rakyat makin riuh rendah ketawa BESAR!! Hahaha..!! (ketawalah..!!)

Kita harus berbalik ke pangkal jalan menunut Mahathir supaya dibicarakan kerana melindungi ?ABOL Ha#sAN? (paria outcast)..!! Rakyat tahu dan ramai lagi yang mahu tahu berapa jumlah total yang dibolot Mahathir dengan Kroninya.

Ini kes konkrit yang semua orang fikir tak patut didiamkan. Mana boleh negara semakmur ini berperdana-menteri seorang pelindung kepada kes-kes PECAH AMANAH?

Kalau di Korea Selatan atau di India, Mahathir dah habis kena ?kupas? kepalanya. Dah lama kulit kepala Mahathir kena tarah, licin-botak macam Siti Hasmah!! Tapi di negara kita, puak UMNO dan kakiktangan awam diatas sana cukup mudah termakan rasuah. Pantang kena ugut sikit, dah ?gelabah?. Sebab Mahathir tau? Tan Sri & Datuk tu memang senang ?makan? upah.

Itulah implikasi kita generasi ini tidak sensitif dengan politik, hingga pemimpin yang dianggap amanah sebegitu mudah menjadi ?penjenayah?.


Amin Sapiro
BEKAS ahli UMNO atas Pagar Berduri