Laman Webantu   KM2A1: 2571 File Size: 8.5 Kb *?WOW?ADEI!! PORRAAAHHHH.. LAH LU?!!?
By Amin Sapiro

17/8/2000 8:57 pm Thu

?WOW?ADEI!! PORRAAAHHHH.. LAH LU?!!?

Apa yang dikatakan oleh N. Siva Subramaniam, Presiden Kesatuan Kongres Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) [rujuk Utusan Malaysia 15 ogos) yang menyebut bahawa "punca" kakitangan awam mudah terpengaruh dengan hasutan pihak tertentu termasuk parti-parti politik adalah bersebab dari kegagalan sikap pegawai tinggi mendampingi pekerja bawahan dan melaksanakan dasar?, bagi majoriti kakitangan awam sebagai helah menimbulkan sedikit konversi.

Dikatakan kontroversi kerana hujah Siva Subramaniam terlalu goyah. Mungkin juga Siva adalah seekor ?lembu pawah?. Seolah-olah Siva cuba bermain serkap jarang tanpa melihat keseluruhan konteks permasalahan sebenar secara mendalam. Justeru dengan itu Siva GAGAL mengenalpasti pelbagai faktor sosio-politik dan sosio-saikologi pekerja di semua peringkat dan lapisan.

Siva tidak mengecualikan faktor sikap ahli politik Kerajaan yang ?kurang ajar? dan ?tidak bermaruah?, tidak sopan dan terlalu biadab, berperangai setan dengan melakukan rasuah, penyelewengan, mengamalkan paksaan dan ugutan, dan pelbagai karenah yang menjijik dan membosankan rakyat. Contoh terdekat dan tersemat dihati Kakitangan Awam ialah Dr. Mahathir laknatullah, Perdana Menteri En. N. Siva Subramaniam.

Siva Subramaniam kena ingat bahawa majoriti kakitangan awam adalah orang Melayu beragama Islam. Selain dari mereka manusia, mereka juga adalah Rakyat yang bertanggungjawab. Mereka adalah lapisan rakyat yang berpendidikan, rasional dan mampu melihat dan membedakan antara yang putih dengan yang hitam.

Kakitangan Awam adalah ibu-bapa dan belia melebihi usia 21 tahun. Mereka juga mengerti hak asasi mereka sebagai pekerja dan juga sebagai rakyat yang bertanggungjawab. Mereka tahu mana yang benar dan mana yang salah. Peratusan yang tinggi dikalangan mereka menghayati ugama dan menjauhi larangan Tuhan yang mereka sembah.

Situasi terkini memperlihatkan perbedaan yang makin jelas antara Kerajaan pimpinan UMNO/BN dengan Kerajaan pimpinan Pembangkang. Paling kurang Kelantan dan Terengganu adalah dua buah negeri di Malaysia yang dikuasai Pembangkang atas pilihan rakyat. Rakyat @ Kakitangan Awam melihat dengan mata kepala sendiri perbedaan yang ketara antara sikap ?Kerajaan Pembangkang? dengan ?regim Mahathir Mohamad?. Regim Mahathir melakukan pelbagai macam perbuatan ?kurang ajar? yang tidak bermaruah, tidak sopan, biadab. Itu jelas!!

Adalah perkara yang amat menjijikkan Kakitangan Awam selama hampir dua tahun ini (sebenarnya hampir 20 yang silam) setelah menonton karenah busuk lagi buruk bagaimana pemimpin politik dipihak kerajaan UMNO/BN mengamalkan ?perangai setan?, bermewah-mewah melakukan rasuah, penyelewengan, mengamalkan paksaan dan ugutan.

Kakitangan Awam @ Rakyat melihat pelbagai karenah jijik lagi membosankan yang menjadi kebiasaan pemimpin politik menerajui Kerajaan yang tidak segan silu berjudi dalam pejabat, berzina di waktu ?lunch hour?, menyimpan ?betina sundal? di mess terlindung dari pegawai Jabatan Agama (contohnya Highland Towers), mengangkut wang rasuah keluar negara dan membeli ?ranches dan saham mewah? di Wall Street, menguntukkan berjuta saham untuk ?anak-menantu??..dan seribu satu macam maksiat dan jenayah terhadap rakyat!!

Dontoh terkini (sekadar sebutan cuma); Dr. Mahathir telah jelas memperlihatkan bagaimana beliau memperggunakan Kakitangan Awam di Jabatan Kehakiman dan Peguam Negara, Polis dan lain-lain untuk melindungi beliau dari diheret ke mahkamah.

Kakitangan Awam juga tahu Dr. Mahathir adalah bertanggungjawab mengarah, menghasut dan memaksa pemimpin MKT UMNO melucutkan jawatan dan menghukum DS Anwar sebelum beliau disahkan bersalah. Dr. Mahathir lah orang yang memaksa dan mengugut hakim-hakim supaya menghukum Anwar dipenjarakan walaupun jelas beliau tidak bersalah.

Kakitangan Awam tahu bagaimana ?MAHA-kamah? (sebutan mahkamah dibawah telunjuk Mahathir) men?CACAMARBA?kan perbicaraan ke atas Anwar.

Kakitangan Awam juga tahu bagaimna kenyataan Datuk Shafie Yahya yang mebabitkan sikap Mahathir sendiri selaku Perdana Menteri - eksekutif tertinggi dalam pentadbiran negara MELINDUNGI seorang perasuah seperti Abul Ha#san?!!


Kakitangan Awam juga tahu ?SANDIWARA Al-Maunah? yang dipentaskan semula di perkarangan Kementerian Pertahanan semalam bermaksud meyakin diri ahli politik peneraju regim Mahathir semata-mata.

Kakitangan Awam merasa malu dengan sikap ?tak senonoh? regim ini!!

Hematnya, semua itu telah membuatkan Kakitangan awam @ Rakyat berfikir secara rasional. Mereka makin nampak perbedaan sikap dan ketelusan niat sekelompok puak yang menerajui Kerjaan seperti UMNO/BN dengan parti Pembangkang yang berprinsipkan ?Ketelusan dan Keadilan?.

Bandingkan secara rasional dengan apa yang dilakukan oleh Ali Rustam di Melaka, sikap Rahim Thamby Chik dilindungi setelah merogol gadis bawah umur, penafian paling ?bangang? Abu Ha#san Omar setelah berzina dengan adik iparnya hingga melahirkan anak luar nikah, Ling Leong Sik terang-terang melakukan rasuah beribu juta dan mengadikan tanah pengusaha babi @ khinzir, Samy Vellu melesapkan wang dari saham MAIKA Holding untuk kaum India, dll.

Paling menjijikkan ialah Dr. Mahathir sendiri berpakat dengan anak-anaknya mengaut wang PETRONAS ?membail-out? syarikat mereka yang jatuh muflis, Mahathir yang menanda-tangani ?cheque? Perbendaharaan bernilai ribuan juta menjahanamkan Khazanah rakyat dengan sekongkolnya seperti Eric Cheah, Peik Khing dan kes PERWAJA dan BAKUN (sekadar memberi contoh). Ini semua diperhatikan oleh Kakitangan Awam dan sekaligus menyebabkan Kakitangan Awam @ Rakyat cenderung menyokong Pembangkang!!

Cuba anda tanya Siva Subramaniam, ?Wow? adei.. Lu hinga wora? suma legi bodo ka? Lu hinga wora Melayu mata buta ka?? (maksud: Oi budak India! Ngko fikir semua kakitangan awam bodoh kah? Ngko fikir orang Melayu mata buta kah)! Mungkin Mahathir yang seketurunan dengan Siva Subramaniam harus berfikir sejenak dan membaca pandangan rakyat yang berlambak di Laman Pro-Reformasi!!

Untuk makluman mereka seperti Mahathir dan penjlat seperti Siva Subramaniam, elok sangat jika mereka meneliti sebab-musabab mengapa kakitangan awam menyebelahi Pembangkang. Kaji hingga ke akar umbi permasalahan dan jangan cuba diperdalih isu secara ?BANGANG?.

Dinasihatkan mereka supaya berfikirkan dalam-dalam, megapa Kakitangan Awam mula menyokong Pembangkang. Yang jelas, kerana keterampilan Pembangkang. Itu adalah petanda baik bahawa majoroti Kakitangan Awam negara ini tahu membezakan antara parti politik yang buruk dengan baik. Alhamdulillah..!!

Kepada Siva Subramaniam, dinasihatkan supaya JANGAN seperti ?hitting the wrong end of the stick?. Tersilap pukul, kelak hujung kayu yang satu lagi akan melantun berbalik ?boomerang? membelasah kepala ?kau orang? !!

PORAAAAHHHHHHhhhhhhh?!!


Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO atas Pagar Berduri)