Laman Webantu   KM2A1: 2524 File Size: 2.5 Kb *Mahdey: Every "opportunity" given
By web aNtu

10/8/2000 7:21 am Thu


Mahath1r cakap:

The conviction came after a lengthy trial in which Mahathir's former deputy was given "every opportunity to defend himself," he said.

"It is entirely for the court to decide ... they have the say. The trial itself has been a very long one. No other trial has been as long as this. He has been given every opportunity to defend himself."

Saya cakap:

Inilah mahkamah yg paling banyak sekali mengucapkan mengelak daripada bukti dipersembahkan untuk dikira, yakni mahkamah yg paling suka mengatakan kalimah "not relevant".

Sepatutnya pendakwa yg dibebankan utk membuktikan tuduhan - tetapi pendakwa rupa2 nya berpakat dengan polis untuk menghidupkan watak berdasarkan skrip sewel buku yg "dikarang" oleh mahathir sendiri. Kesemua bukti atau pengakuan berasal atau dikarang oleh bkt aman - ini telah diceritakan dengan panjang lebar oleh Dr Anees. Beban sebenar perbicaraan bukan kpd PEMBELA, tetapi kepada PENDAKWA. Terdapat kesangsian kepada character Azizan, [pelupa, bersetubuh haram, etc]. Manakala Sukma pula divideokan selepas di aniaya di bukit Aman. Selain itu jangan lupa siPetai itu pernah menjengok ke bukit Aman pada tengah2 malam!

Inilah mahkamah yg memberi "relevant opportunity" untuk mahath1r lari. Mahkamah sepatutnya berfikir apa yang lebih penting - exposure of proofs yakni BUKTI atau hiding facts yakni MELARIKAN BUKTI. Tindakkan mahathir melarikan diri dari hadir kemahkamah adalah sikap orang yang tidak memberi opportunity kepada suatu KES PENGANIAYAAN - sebaliknya mahathir berlagak samseng depan TV mengatakan "I have concrete proofs, I am convinced." Dengan tidak membenarkan mahath1r disafina, mahkamah sebenarnya cuba menutup setiap ruang yang membolehkan tertuduh membela diri. Jangan lupa diari AI dikebas siang2 lagi oleh puak2 nakal ini.


Pasal malaysiakini:

Sila baca - ada banyak hit dari google dalam bab2 macam ni - cuba klik link di bawah - bagaimana AOL tunduk ketakutan akibat sikap pekerjanya yang prejudis.

atau baca cnet AOL shut down site


Link Reference : Malaysiakini patut belajar dari AOL - baca nmacam2 kes prejudis