Laman Webantu   KM2A1: 2433 File Size: 2.6 Kb *malaysiakini - gali kubur sendiri?
By web aNtu

29/6/2000 7:08 pm Thu


a#salamu 'alaikum wrbth.

Kadang2 membaca artikel di laman web malaysiakini boleh menimbulkan byk persoalan2 N prasangka. Rungutan sprt ini sudah kelihatan terutamanya terhadap isu surat Marina Yusof N komentar Fathi Aris yg kelihatan mempersoalkan anak2 burung yg cuba belajar terbang.

Kadang2 aku sendiri risau - kerana mungkin sesuatu cerita itu lebih diutamakan daripada kesan cerita itu sendiri. Misi laman akan bertukar kpd laman mencari berita terkini N komen sensasi (termasuk yg mungkin kontroversi) - bukannya laman terkini mencari kebenaran N keadilan. Mengikut kacamata aku, malaysiakini dulu agak soft (lembut) tapi sekarang ia sudah agak lebih sikit.... (jangan marah - ini pandangan peribadi aje) Yg lebih merungsingkan aku ialah byk penulis mengambil bahan dari malaysiakini utk sebaran - termasuk harakah sendiri. Harakah ambil sebahagian sahaja, tetapi pembaca yg pergi sendiri mungkin kepeningan berada dilaman malaysiakini. Tuduhan sprt "PAS mahu imej saja" sungguh berat kerana gerakan Islam tidak mengejar imej dunia, tetapi imej diakhirat!

Kalau kita betul2 seorg reformis, kita cari jalan utk reform N baiki masyarakat, bukannya dedah itu ini ketempangan2 dlm perjuangan ini. KeADILan parti baru, N bukan senang nak mengawal pelbagai jenis ragam manusia di dalamnya, apalagi kalau sial2 bukit aman pun ada di dalamnya. Budak kecil - kalau belajar berjalan - lama2 pandai juga. Dan budak ini lebih byk belajar dari dalam rumah, bukan nya dari luar rumah! Kalau merasa diri pandai sangat - masuk dlm rumah N ajar - bukannya asyik kutuk dari luar aje.... nanti kita akan jadi 2x5 dgn mahath1r.

Kita masih sangka baik pada laman2 sprt malaysiakini. Tujuan masing2 baik tetapi kita kena fikir ada pelbagai jenis org yg melawat laman kita .... termasuk org2 SIAL N org2 baru. Komen2 pembaca mesti diambil berat supaya terjaga kualiti laman. Jangan peningkan org baru N jangan bagi senjata percuma kpd musuh. Kalau nak kritik juga - berikan kritikan yg professional kerana masalah sekarang dlm kritik2 tersebut ada unsur2 tuduhan terhadap parti seperjuangan! Sebijak2 kita ada org lain yg lebih bijak - jangan gunakan kepopularan laman kita utk menghidupkan budaya tuduhan dlm kritik - kubur kita tidak jauh - ia terletak pada hujung jari2 yg memetik objek yg bernama tikus2 (mouse) sahaja....

Sekian N Selamat Berjuang!!