Laman Webantu   KM2A1: 2432 File Size: 5.7 Kb *Re: Betul - cikgunya samseng
By web aNtu

29/6/2000 11:36 am Thu


'alaikum salam wrbth.

Lumrahnya semua org baik, tetapi disebabkan cikgunya mengajar atau memberi contoh yg tak baik, maka anak murid pun menjadi tak baik, i.e. gangster atau samseng. Ramai org ingat hanya cikgu di sekolah sahaja yg berperanan membentuk akhlak murid, tetapi sangkaan ini tidak benar, sebaliknya keadaan serta isu sekitar memainkan peranan membentuk akhlak pelajar2 sekolah ini.

Apabila membaca cerita budak kena tikam sebab duit 20 puloh sen, kita tidak heran kerana Rahim Nor sampai sekarang masih belum masuk jail. Selain itu hukuman terhadap Rahim Nor ringan sangat, sebab itu pelajar sekolah tidak risau mengambil IDEA pukul orang sampai berdarah2. Biasanya dlm kes2 macam ini, denda RM2,000 bapa pelajar pun boleh bayar! Kalau teruk sangat - ikut style kroni mahath1r tu, belanja holiday atau umpan betina percuma sama itu hakim, supaya kalau masuk mahkamah terus not relevant!

Mungkin ini semua bala kerana membuang guru matematik yg hebat tempoh hari kut? Apabila guru tidak dapat menyemai pemikiran kritis pada murid2 (kerana takut dibuang macam guru matematik) murid2 ini akan telan segala persembahan yg ditonjolkan oleh pemimpin negara. Di Melaka ada persembahan s3x sifu Rahim Tambicik, di Pahang pula ada cikgu 18SX Adnan, manakala di Kedah ada cikgu sewel yg tanam pokok kat bumbung N pukul org di KLIA.

Bukan itu saja - malah ada cikgu biul yg bakar jambatan tapi sambung balik. Kalau bab konspirasi tanya aje cikgu konspirasi - Aziz Samsuddin - semua benda dianggapnya konspirasi, sampai budak sekolah pun dituduhnya berkonspirasi jugak! Agaknya beg berat pun konspirasi juga tapi apa pasal letak ASTRO disekolah tak cakap konspirasi kroni pulak? Mungkin patut tanya Rahim Tambicik - seorg cikgu "kajihayat" yg telah melakukan byk percubaan N eksperimen 'real' utk MENGAJAR pelajar supaya betul2 FAHAM! Cikgu kajihayat ni tentu suka memperbanyakkan aktiviti ko-kurikulum supaya senang pelajar meninggalkan rumah utk singgah kekamar eksperimen sains Rahim!

Dlm umno byk cikgu2, termasuk cikgu Mat Taib yg bawa berkilo2 duit keluar negeri! Bukan duit aje, anak org pun bawa luar negeri utk nikah senyap2... ini aku bagi gelaran cikgu sembunyi!

Cikgu pukul pula - siapa lagi kalau bukan cikgu yg asyik berdehem itu - cikgu Rahim Nor. CIkgu ini bukan sahaja mengajar murid2 supaya tidak mengaku memukul orang, malah mengajar menipu orang ramai bahawa org yg dipukul itu "safe N sound". Mengikut cikgu ini, serangan hendaklah dibuat masa org tak ada atau waktu malam, N murid2 kena bawa senjata berat N tendang pintu rumah sampai pecah serta pakai topeng bila nak serang, walaupun org yg nak ditangkap tak ada senjata apa2. Cikgu pukul ini sempat demonstrate skill beliau dgn memukul org yg ditutup mata N digari tangan sampai pengsan berjam2 serta berdarah2

Tidak ketinggalan cikgu yg lantang tegur JAIS baru2 ini, padahal cikgu ni bapa dia org ugama. Cikgu ini bertugas menjaga binatang2, baik anjing ataupun babi2. Utk memastikan pelajar tidak panik, beliau melancarkan kempen mesra anjing N aktiviti lupus babi. Bukan itu sahaja, malah cikgu ini juga melancarkan kempen tak berdetik, N tak berkala, serta kempen cetak, supaya pelajar hanya dapat belajar dgn dia aja. Ramai org takut cikgu ini, kerana beliau boleh melepaskan anjing2 ganas bila2 masa - N memburu serta mengejar mangsa kemana2 sahaja, termasuk ke masjid2. Anjing2 ini dilatih khusus, termasuk kencing di dalam masjid2 ini supaya mangsa terperangkap.

Cikgu business memang ramai, tapi yg menonjol ialah cikgu Daim. Cikgu ini mengajar cara2 nak telan ikan besar dgn menggunakan umpan tiruan kecil. Cikgu ini tak main pancing ikan kecil2 kerana buang masa aja. Cikgu ini sekarang sudah ada bank besar N ini pun boleh dibesarkan lagi, tapi tak payah susah2 kerana dia memerlukan hanya satu panggilan talifon sahaja utk membereskannya. Mengikut teori cikgu ini, setiap peluang atas meja, mesti ada peluang (bwh meja lerrrr), N setiap pergerakkan mesti ada motif untuk untung kemudian. Kalau susah sangat, tukar peraturan..... nanti semua masuk dlm kangkang

Akhir sekali cikgu besarnya yg mengajar cara2 kelentong - siapa lagi kalau tidak cikgu yg dilukis hidung besar tu. Melalui sukatan pelajaran cikgu ini, murid2 diajar macam mana nak lepaskan diri kalau dipanggil kemahkamah, serta macam mana nak jatuhkan lawan2, dan cara2 nak nampakkan yg salah itu benar N yg benar itu salah. Muriid2 juga diajar bahawa dlm lagi penting dari luar, jadi tak pakai tudung pun dia tak kisah, sebab dalam lagi penting.

Cikgu ini mengajar menghina ulama N nabi kpd murid2. Bukan sahaja beliau melecture (syarah) ulama sekarang tidak sesuai, hukum Islam pun tidak sesuai utk pelajar2 mengikut cikgu ini. Selain kelentong, cikgu ini juga mengajar bagaimana nak hidupkan satu bisness yg bangkrup dgn menggunakan duit rakyat. Murid2 ditakutkan daripada belajar dgn cikgu2 lain kerana cikgu ini menganggap cikgu lain menyeleweng N pandai fitnah sahaja. Oleh kerana cikgu ini boleh buang pelajar N guru2 lain, semua org takut pada cikgu ini kerana beliau ada byk anjing2 liar yg nampak N yg tak nampak.

Walaupun sudah pergi haji, cikgu besar ini masih boleh mengajar seni kucu kota hey pada murid2 sekalian .... apa lagi kalau ada hero hindustan kat sebelah!

Sekarang jelaslah - kalaulah cikgu2 macam ini yg mengajar - macam mana murid2 akan jadi pandai - pandai mer0g0l, merompak, menipu, memukul, N membuat kerosakkan2 ada lerr.

Sekian N Selamat Berjuang!!