Laman Webantu   KM2A1: 2252 File Size: 2.4 Kb *Zaman dulu N zaman sekarang.
By web aNtu

5/2/2000 9:10 am Sat


a#salamu 'alaikum wrbth:-

Zaman dulu byk parking free tetapi sungguh menghairan semakin 'kaya' malaysia semakin byk zon yg kena bayar parking pulak. Kalau dulu kita bayar cukai pintu semua sudah dikira termasuk caj sewage tapi sekarang kena tambah extra kpd IWK. Jadi siapakah yg maju - kita ke atau syarikat2 yg angkat tong sampah N syarikat mengurus aliran najis2 ni?

Dulu kita ada biasiswa tapi masa itu kita belum ada loji2 gas di Terengganu. Sekarang sudah ada guru2 yg suruh pelajar fotostat sendiri - kerana sekolah tak ada budget?? Kelas komputer pula mengajar merapu - bukannya ajar macam mana nak program tapi komputer digunakan sebagai penanya soalan kpd murid..... bukannya komputer memberitahu murid tapi murid kena bagi tahu komputer. Dlm beberapa kes jawapan dari komputer tersebut silap!! Muris2 bukan diajar buat program tapi disuruh buat/jawab soalan2 yg ditanya oleh komputer! Sebab itu dalam setahun masuk kelas komputer budak2 (dan cikgunya sekali) masih tidak tahu bagaimana prinsip komputer itu berfungsi!! Mereka tak tahu apa itu CPU, data bus, address bus, ROM, RAM, buffering, addressing, page switching, serial i/o, parallel i/o dll. Malah kala kita tanya berapa volt PC pakai pun mereka tak tahu!

Moral cerita ini ialah kita membeli N membina bermacam2 bentuk teknologi tapi kita tak tahu menggunakan teknologi tersebut dgn sebaiknya sehingga menguasainya. Tidak ada syarikat 2 malaysia yg membuat barangan2 berteknologi tinggi sprt hi-speed switching hubs. Mereka setakat boleh buat kabel saja!! Macam mana mereka nak buat hub/equipment mereka tak belajar handshaking protokol (how data travels N is encoded/decoded inside the cable). Teknik2 membawa N mengolah data2 sebeginilah yg penting pada masa kini - sekiranya kita menguasainya kita akan dapat menguasai teknologi. Look at lucent - they research on ASP (advanced signal processing). Baru2 ini Hard DIsk jenis Quantum mengandungi perkataan lct dibelakang modelnya - besar kemungkinan lct ini adalah singkatan dari teknologi daripada lucent. Starikat2 hebnat sprt ini memang mampu duduk di KLCC, tapi kalau setakat buat kabel sorrylah - macam mana nak bayar sewa di KLCC?

Sekian N Selamat Berjuang!!